2012-06-05 14:58:03• hírek • Szatmár.ro

Bukaresti beteg volt az érsebészeti osztály első páciense

Elkezdődtek az érsebészeti műtétek: az első beteg egy 25 éves bukaresti hölgy volt.

Az első érsebészeti műtét kapcsán tartottak sajtótájékoztatót kedden a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház konferenciatermében. Dr. Galajda Zoltán, az osztály vezetője egy korrekciós műtétet végzett el vasárnap egy 25 éves bukaresti hölgyön, akit 2010-ben egyszer már megoperált a Debreceni Egyetemi Klinikán.

A beteg - Magura Alexandra - akkor mitrális billentyűbetegségben szenvedett, ami egyrészt születési rendellenesség, az évek során viszont súlyosbodott. Gyakorlatilag nem működött az egyik szívbillentyű, ezt "javították meg" két évvel ezelőtt Debrecenben egy hihetetlenül nehéz műtéten. A szív azonban nehezen szokott hozzá az új, működő billentyűhöz, le is állt és újraélesztésre volt szükség, továbbá három napon keresztül nyitott mellkassal kezelték a beteget. A lezáráskor mellkasrögzítést használtak, ezt távolították el most, 2012-ben Szatmárnémetiben.

A bukaresti illetőségű beteget két éve Bukarestben is megoperálták volna, akkor a billentyűt gyakorlatilag kicserélve, de az ilyen esetekben 6-8 év után egy véglegesre kell cserélni a szívbillentyűt, ami egy kifejezetten nagy rizikójú műtét és vérzékennyé teszi a beteget. Ezért élete végéig gyógyszereket kell szednie és a gyermekvállalás is szinte lehetetlenné válik. Galajda Zoltán viszont a billentyűmegtartó műtétek specialistájaként van elismerve Európában, ezért kereste őt meg Magura Alexandra, vállalva a külföldi műtét kiadásait is. A szatmárnémeti érsebészeti osztály vezetőjét idén éppen a billentyűmegtartó műtétekkel kapcsolatos tapasztalata miatt hívta meg az Európai Szívsebészeti Társaság, hogy előadást tartson a témában Lisszabonban.

Az osztályvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a következő műtétre jövő héten kerül sor, amikor egy idős férfinak a hasi főeréből helyeznek át egy darabot az alsó végtagokba érelzáródás miatt - így megmentik mindkét lábát az amputációtól.

Dr. Papp Csaba, Magura Alexandra és Dr. Galajda Zoltán

A sajtótájékoztatón jelen volt a 2010-es és a mostani Magura Alexandrán végzett műtét altatóorvosa, Dr. Papp Csaba is. Az orvos Dr. Galajda Zoltán kollégája és jó barátja hosszú évek óta, és nem mellékesen szatmárnémeti születésű. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is dolgozott annak idején, onnan került Debrecenbe. Galajda kérésére most visszatért Szatmárnémetibe és elámult az egészségügyben látható és Csehi Árpád megyei tanácselnöknek köszönhető változások láttán. - Rá sem lehet ismerni a kórházra, a sürgősségire, ahol annak idején dolgoztam. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek, hogy Szatmárnémetiben is olyan felszereltség áll a rendelkezésünkre, mint Debrecenben - mondta lelkesen az altatóorvos.

A Szatmárnémetiben történt változások, az érsebészeti osztály létrehozásának híre a romániai orvos-társadalomban is futótűzként terjedt. Az indulás óta két érsebész és két szívsebész is jelezte, hogy otthagyná jelenlegi munkahelyét és Szatmárnémetiben szeretne tovább dolgozni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: