2016-07-05 15:30:30• hírek • MTI

Romániában csökkent, az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Májusban 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unióban - jelentette kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A májusi 0,4 százalék az idei legmagasabb az euróövezet kiskereskedelmi forgalmának növekedési adatai között.

Áprilisban a havi növekedés az euróövezet 19 tagországában 0,2 százalék, az EU 28 tagállamában 0,6 százalék volt.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb növekedését az előző havihoz képest Svédországban regisztrálták májusban, 2,1 százalékosat. Észtországban 1,5 százalékkal, Írországban 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal Portugáliában csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző havihoz képest. Romániában 1,6 százalék, Dániában 1,1 százalék volt a csökkenés.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,6 százalékkal, az EU-ban 2,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedés Romániában volt a kiskereskedelmi forgalomban, 13,8 százalékos. Luxembourgban 10,0 százalékkal, Észtországban 7,0 százalékkal, Írországban 6,7 százalékkal, az Egyesült Királyságban 6,5 százalékkal, Lengyelországban 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést éves összevetésben csak Belgiumban mutattak ki, 1,0 százalékosat.

Romániában a kiskereskedelem a gazdasági növekedés fő hajtóereje azt követően, hogy tavaly 15 százalékponttal csökkentették az élelmiszerek áfáját, kiterjesztve valamennyi élelmiszerre és a közétkeztetésre a 9 százalékos kedvezményes kulcsot. Január 1-től négy százalékponttal, 20 százalékra mérsékelték az általános áfakulcsot.

A lakosság vásárlókedvét az is serkentette, hogy tavaly 25 százalékkal emelték az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét, májustól pedig csaknem 20 százalékkal növelték a minimálbért.

A román kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom az idén májusban az előző havihoz képest 0,1 százalékkal nőtt az áprilisi 0,9 százalék után. A tavaly májusihoz képest a kiskereskedelmi forgalom idén májusban 5,7 százalékkal nőtt Magyarországon. Áprilisban 6,7 százalék volt az éves növekedés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: