2019-09-05 13:53:21• hírek • Szatmár.ro/ Eurostat

Romániában a legmagasabb az elkerülhető halálesetek aránya

Az Európai Unióban 2016-ban mintegy 1.7 millió személy halt meg 75 éves kora előtt 2016-ban - derül ki az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból. Ebből mintegy 741.000 haláleset megelőzhető lett volna, prevencióval, megfelelő tájékoztatással, 422 ezer esetben az időszerű és hatékony időszerű beavatkozás életet menthetett volna.  A szívroham, a rák és az agyvérzés felelős a megelőzhető halálesetek egy harmadáért a 75 év alattiak körében. 

 

A 2016-os egészségügyi statisztikák azt mutatják, hogy a 75 éves koruk előtt elhunyt EU-s állampolgárok esetében háromból 2 haláleset elkerülhető lett volna megfelelő prevencióval, tájékoztatással, megfelelő és időben történő orvosi kezeléssel.
 

Sajnos a statisztikai adatok azt mutatják, Románia ismét egy olyan listát vezet, amelyre nem lehet büszke. Itt volt ugyanis az Európai Unióban a legmagasabb az elkerülhető halálesetek száma. Míg az EU-s átlag 68 százalék, nálunk ez 80.1% volt, vagyis messze az átlag fölött, Romániában volt a legtöbb elkerülhető haláleset.  A lista másik végén Franciaország áll, ahol 60.6 százalék ez az arány, ami mintegy 20 százalékkal kevesebb, mint Romániában.

 

Az Eurostat adatai szerint, Romániában 2016-ban 89.301 haláleset lett volna elkerülhető a 75 év alattiak körében. Ebből 53.754 esetben megelőzhető lett volna a korai elhalálozás, míg 35.547 esetben kezelhető lett volna a betegség.

 

A vezető halálokok listáját a szívinfarktus vezeti, amely az elkerülhető halálesetek 15 százalékáért felelős, kicsivel megelőzve a tüdőt és légzőszerveket érintő rákbetegségeket, amelyek 14 százalékért felelősek. A többi rákos megbetegedés 13 százalékot tesz ki (külön tételként szerepel a vastagbélrák 6 százalékkal és a nők esetében diagnosztizált mellrák 4 százalékkal).
 

A sztrók és az alkohol okozta megbetegedések egyaránt 7-7 százalékkal szerepelnek a listán, derül ki az Eurostat adataiból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: