2016-06-23 10:11:25• hírek • MTI

Románia túllépheti a 3 százalékos államháztartási hiányt

Románia túllépheti az idénre vállalt 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, miután a bukaresti szenátus megszavazta az önkormányzati vezetők extra nyugdíját - véli Dragos Pislaru munkaügyi miniszter.

A tárcavezető egy nyilatkozatában felelőtlennek nevezte a szenátorok döntését, akik előző nap megszavazták, hogy a romániai polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnak mandátumuk időtartama függvényében, miután elérik a nyugdíjkorhatárt. Ezt a jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Pislaru szerint az extra nyugdíjaknál nem veszik figyelembe, hogy ki mennyivel járult hozzá a nyugdíjalaphoz, ezért a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlanná válik. Úgy vélte, hogy az extra nyugdíjak tönkreteszik a román állami nyugdíjrendszert, felborítva annak egyensúlyát.

Romániában a 2008 és 2012 között kormányzó Emil Boc miniszterelnök mandátuma idején vezették be az úgynevezett egységes nyugdíjrendszert, amely szem előtt tartotta, hogy egy személy mennyi pénzt fizetett be dolgozó évei alatt a nyugdíjalapba. Románia azt követően kényszerült ennek elfogadására, hogy a román gazdaságot erőteljesen sújtotta a 2008-as nemzetközi gazdasági válság.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a parlament asztalán van még két törvénytervezet, amelyek a katonáknak, valamint a volt szövetkezeti dolgozóknak biztosít nagyobb nyugdíjat.

Szerdán a román parlament legnagyobb frakcióját adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kijelentette: pártja továbbra is támogatja a nyugdíjjárulék 5 százalékpontos csökkentéséről szóló módosító indítványt, amelyet a román szenátus a múlt héten szavazott meg. A végső döntést a képviselőháznak kell meghoznia. Dragnea elmondta, pártja szerint van elég pénz a járulékcsökkentésre. Anca Dragu pénzügyminiszter a szenátusi szavazás után ugyanakkor kijelentette, hogy a költségvetés nem bírja el az újabb bevételkiesést. A tervek szerint a munkáltatók által fizetendő nyugdíjjárulékot két százalékponttal mérsékelik, a dolgozókét 3 százalékkal.

Romániában tavaly és az idén több lépésben csökkent az áfa, amelyet 2017 januárjától további egy százalékponttal, 19 százalékra mérsékelnek. Emellett az orvosok és a tanárok béreit megnövelték 25 százalékkal, májustól pedig csaknem 20 százalékkal nőtt a minimálbér. Az idén júniusban önkormányzati választások voltak, novemberben pedig parlamenti választás lesz Romániában, ahol jelenleg a Dacian Ciolos által vezetett szakértői kabinet kormányoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: