2012-10-08 14:08:27• hírek • MTI

Románia terrorista támadástól tart

George Maior
George Maior

Románia is a terrorizmus lehetséges célpontjává vált - erősítette meg George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója egy televíziós interjúban, miután Omar Bakri radikális muzulmán hitszónok afganisztáni szerepvállalásuk megbüntetésével fenyegette meg Bulgáriát és Romániát.

A román hírügynökségek hétfői jelentése szerint Maior a Realitatea hírtelevízió egy vasárnap esti műsorában úgy nyilatkozott: Omar Bakri fenyegetését nem lehet egyszerű retorikai fordulatnak tekinteni, mivel vannak romániai kapcsolatai és a hitszónok korábban megpróbált Romániába beutazni.

A SRI igazgatóját azt követően szólaltatták meg, hogy Omar Bakri egy bolgár lapnak adott interjújában "legitim" célpontnak nevezte Romániát és Bulgáriát, azt állítván, hogy ezek iszlám területek, hiszen a Balkán és a Fekete-tenger térsége több mint négy évszázadon keresztül a török birodalomhoz tartozott. A hitszónok azt fejtegette, hogy ha az iszlám bevonult egy térségbe, akkor az iszlám területté vált, és a muzulmánoknak kötelességük egy napon azt "felszabadítani". Példaként Spanyolországot hozta fel, Kelet-Európában pedig Romániát, Albániát, Macedóniát, Szerbiát, Koszovót és Boszniát nevezte meg.

"Az afganisztáni és iraki csapatai és az Izraellel való katonai együttműködése miatt Bulgária is legitim célponttá válik. Úgy véljük, Bulgária szívében is képesek vagyunk merényleteket végrehajtani. Meg tudjuk ezt tenni Romániában és más országokban is. Ez a konkrét taktikai és stratégiai megfontolásoktól függ" - mondta Bakri a bolgár lapnak.

George Maior szerint a SRI komolyan veszi az ilyen jelzéseket és "figyel", hiszen tisztában van azzal, hogy az ország afganisztáni szerepvállalása, az amerikai rakétapajzs befogadása kapcsán Románia is felkerült a terrorista szervezetek térképére. "Látjuk, mi történt Bulgáriában, Franciaországban, Norvégiában: mi sem élvezünk mentességet a terrorista fenyegetéssel szemben. Próbáljuk feltérképezni, melyek a sérülékeny pontjaink, és a Legfelső Védelmi Tanács is ezzel foglalkozott legutóbbi ülésén" - mondta az SRI igazgatója.

A muzulmán hitszónok fenyegetése kapcsán Titus Corlatean külügyminiszter korábban leszögezte: Románia továbbra is eleget tesz minden vállalt katonai kötelezettségének és továbbra is hűséges szövetségese az Egyesült Államoknak és a NATO-nak.

A szíriai származású, libanoni állampolgárságú Omar Bakri sejk húsz éven át Nagy-Britanniában élt, egyebek mellett híveivel lelkesen ünnepelte az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat, öngyilkos elkövetőiket pedig hősökként dicsőítette. A brit hatóságok 2005-ben kitiltották az országból törvénybe ütköző, szélsőséges nézetei miatt, 2010-ben pedig Libanonban letartóztatták, miután távollétében a bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte gyilkosságra való felbujtásért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: