2014-05-29 10:33:02• hírek • MTI

Románia támogatja az olasz uniós elnökség célkitűzéseit

Románia támogatja az olasz uniós elnökség munkahelyteremtésre és a fiatalok foglalkoztatásának növelésére irányuló valamennyi célkitűzését, és megértéssel viszonyul ahhoz az erőfeszítéshez is, hogy az Európai Unió megtalálja a legjobb megoldásokat az illegális migráció "kényes kérdésében" - jelentette ki Titus Corlatean külügyminiszter szerdán, miután Federica Mogherinivel, az olasz diplomácia vezetőjével tárgyalt Bukarestben.

Közös sajtóértekezletükön az EU soros elnökségét a második félévben átvevő Olaszország külügyminisztere kifejezte reményét, hogy Románia rövidesen csatlakozhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

A bukaresti külügyminisztérium szerint a két ország fejleszti együttműködését az Olaszországban letelepedett több mint egymillió román ügyében, akiket a román diplomácia "mindkét ország számára előnyökkel szolgáló" közösségnek nevezett. A felek a Nyugat-Balkán helyzetéről, a szeptemberi NATO-csúcsról, a Szíriai helyzetről és a közép-keleti békefolyamatról is tanácskoztak - derült ki a külügyi közleményből.

Federica Mogherinit a kétkamarás román parlament házelnökei is fogadták. Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnökkel folytatott megbeszélésén az olasz külügyminiszter rámutatott: Olaszországban a románok képezik a legnagyobb bevándorló közösséget, és jelentős mértékben hozzájárulnak az ország gazdasági fejlődéséhez. Olaszországban a román tulajdonban lévő vállalkozások adják a hazai termék két százalékát - jegyezte meg Tariceanu.

A találkozókon szóba került: Romániában is jelentős számú olasz üzletember él, akik több mint 35 ezer céget működtetnek. Olaszország - csaknem három milliárd euróval - az ötödik legnagyobb külföldi közvetlen tőkebefektető Romániában, ugyanakkor Románia második legjelentősebb kereskedelmi partnere: tavaly a felek 11,8 milliárd euró értékű forgalmat bonyolítottak le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: