2013-05-09 15:52:56• hírek • MTI

Románia számára előnyös volt az EU csatlakozás

A románok 35 százaléka szerint előnyös volt hazájuk számára az Európai Unióhoz való csatlakozás, ami csaknem hat és fél évvel ezelőtt történt - derül ki egy felmérésből, amelyet Európa napja alkalmából tettek közzé csütörtökön.

Az INSCOP Research felmérése szerint a megkérdezettek majdnem 34 százaléka vélte úgy, hogy az integráció sem előnyöket, sem hátrányokat nem jelent, 21 százalék szerint pedig inkább kedvezőtlen hatása volt az csatlakozásnak.
A felmérés készítői szerint az EU-val szembeni fenntartásokat Romániában is a 2008-ban kirobbant gazdasági válság táplálta, de a románok nem tartoznak a közös Európa létjogosultságát megkérdőjelezők közé, amit az is mutat, hogy az EU-csatlakozás mérlegét pozitívan értékelők majdnem kétszer többen vannak, mint azok, akiknek erről kedvezőtlen a véleménye.

Ugyanakkor a román lakosság több mint fele - 57 százalék - nem ért egyet azzal, hogy már most bevezessék az eurót a román fizetőeszköz, a lej helyett. A felmérés készítői szerint a románok gyakran használják az európai fizetőeszközt, ezért számukra nem lehet idegen ez a valuta, de a lakosság veszélyesnek tartja, hogy a gazdasági válság ideje alatt történjen meg az átállás.

A megkérdezettek elsöprő többsége az Európai Uniót általában pragmatikus előnnyel társítja, a megkérdezettek 76 százaléka például a szabad mozgáshoz való joggal, ami a legkézenfekvőbb és legérzékelhetőbb előny a románok számára - állítják a felmérés készítői. Ugyanakkor negatív társítások is megjelennek, hiszen csaknem 54 százalék az EU-t a belpolitikába való beavatkozással, 50-50 százalék a nyugati országokkal szembeni alárendeltséggel és a gazdasági válság terjedésével kapcsolja össze, 31 százalék a nemzeti identitás elvesztésével, 20 százalék pedig a vallási önazonosság elvesztésével.

Egy másik közvélemény-kutató intézet, az IRES felmérése szerint a románok 74 százaléka jó dolognak tartja Románia EU-csatlakozását, 65 százalék szerint az ország haszonélvezője ennek a folyamatnak. A megkérdezettek mintegy felének pozitív képe van az EU-ról, 60 százalék derülátó az EU jövőjét illetően. Szintén 60 százalék úgy látja, hogy Romániának rossz a megítélése az unióban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: