2019-10-01 12:06:28• hírek • MTI

Románia regionális gázipari kereskedelmi platformot hoz létre osztrák segítséggel

Romániai regionális gázipari kereskedelmi platform létrehozásáról állapodott meg a román gázhálózatot üzemeltető Transgaz állami vállalat az Austrian Central European Gas Hub (CEGH) osztrák társasággal - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.

A 2020 februárjáig létrehozandó Romanian Gaz Hub (RGH) nevű részvénytársaságban a román félnek 51, az osztráknak 49 százalékos részesedése lesz.


Ezzel a gázipari gócponttal a Transgaz az energiabiztonság vezető tényezőjévé válik Romániában és a térségben és a gázszektort a gazdasági fejlődés húzóágazatává tehetik - vélekedett Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója. Hozzátette: a bukaresti kormány döntésének függvényében más romániai vállalatok, a Romgaz, az OMV-Petrom, az Eximbank, vagy a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) is részvényessé válhat.


Gottfried Steiner, a CEGH vezérigazgatója a megállapodás aláírása alkalmával kifejezte meggyőződését, hogy Románia ideális helyszín egy gázipari kereskedelmi platform számára, hiszen kiterjedt vezetékhálózattal és jelentős hazai gáztermeléssel rendelkezik.


A BVB honlapján közölt dokumentum szerint Románia geostratégiai jelentőségű helyen, a délkelet-európai földgázforrásokat és a fejlett közép-európai piacokat összekötő folyosók útvonalán helyezkedik el. Románia 13 300 kilométernyi földgázvezetékkel, évi 10 milliárd köbméterre tehető saját földgáztermeléssel és 11 milliárd köbméteres fogyasztással rendelkezik.


A Transgaz szintén kedden számolt be arról, hogy a Krassó-Szörény megyei Zsuppán (Jupa) előző nap átadták a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA-gázvezeték első romániai gáznyomás-szabályozó állomását.


A BRUA-projekt első szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas), amelyet összesen három gáznyomás-szabályozó állomás szolgál ki.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: