2012-10-30 18:52:55• hírek • Kocsis Zoltán

Románia pénzt szeretne az EU-tól, de nem tudja mire

Romániában eddig egyetlen olyan kormány sem volt, amely reális fejlesztési stratégiát dolgozott volna ki - jelentette ki kedden Szatmárnémetiben Vasile Puscas, Románia uniós csatlakozását megelőző tárgyalások főtárgyalóbiztosa. A Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora szerint Bukarest hat év után sem értette meg a brüsszeli folyamatokat.

„Egyesek a pozitív tapasztalataikból tanulnak, mások pedig a negatívakból. Ám vannak olyanok, akik soha nem tanulnak. Ez utóbbit kellene már végre levetkőznie Romániának", jelentette ki az egykori miniszter, „Az Európai Unió Fenntartható Fejlődési Stratégiája és a Kohéziós Politika - mit kell tenniük az önkormányzatoknak" elnevezésű előadássorozatának szatmárnémeti állomásán, ahol a helyi közigazgatás vezetőivel találkozott.

Puscas előadása elején kiemelte, hogy az elmúlt hat évben Románia hívta le a legkevesebb uniós támogatást (pedig 32 milliárd euró állt a rendelkezésére). Hogy ezekre a pénzekre szükség lett volna, mi sem bizonyítja jobban, jelentette ki, minthogy 2011 júniusa és 2012 júniusa között 36%-al nőtt a szegénység az országban - ebben a tekintetben viszont az első helyen állunk az EU-ban.

Noha Lengyelországban már tavaly elkészült a 2014-2020-as költségvetési időszakot érintő nemzeti fejlesztési stratégia, Romániának legkésőbb 2013 közepére szintén el kellene készülnie. „A reális fejlesztési stratégiának hosszú távúnak és pártfüggetlennek kellene lennie valamint komoly konzultáción kellene alapulnia. Reális helyi stratégia szülhet reális regionális stratégiát, az pedig reális országos stratégiát! Kérdem én azonban: a mindenkori kormány hányszor konzultált önökkel", tette fel a költői kérdést a professzor. Kérdésére néma fejcsóválás volt a válasz...

„Pénzt szeretnénk, minél többet, ám fogalmunk sincs, mire is költsük" vonta le a szomorú konklúziót.

Puscas szerint, aki azt mondja, hogy vége a gazdasági válságnak, az hazudik. Szerinte két nagyon nehéz év vár Romániára, amíg el nem kezdődik az EU következő költségvetési időszaka (2014-2020). Brüsszel célja, hogy egyszerűsítse, ám szigorúbbá tegye a pénzek lehívását. „2014-től minden szerződéses alapon működik majd. Ez a periódus a privát-állami együttműködéseké lesz. Ám Románia öt éve képtelen megteremteni ennek az egyértelmű jogi alapjait. Vannak uniós normák, ám valamilyen oknál fogva ezek nekünk nem felelnek meg", jelentette ki.

A főtárgyalóbiztos szerint létfontosságú, hogy az országos költségvetés kövesse az uniós költségvetés irányvonalait. „Ebben az esetben szinte mindenre lehet pénzt lehívni. Ellenkező esetben viszont elfelejthetjük az uniós támogatásokat". Sajnálatának adott hangot, amiért nem lehet felelősségre vonni azokat, akik miatt ilyen gyenge az ország lehívási mérlege, „csak akkor beszélhetnénk ugyanis jogállamról", tette hozzá.

Előadása végén Puscas válaszolt a jelenlévő polgármesterek kérdéseire. Ezekben sajnálatának adott hangot, hogy a jelenlegi kormány, az uniós standardokkal ellentétben, továbbra is inkább centralizálni szeretné a pályázatok elbírálását, a támogatások lehívásának teljes folyamatát. Elmondta, hogy az idei évtől minden kormánynak költségvetési felügyeletre kell jelentkeznie Brüsszelbe, míg a romániai bürokrácia okozta problémákról hallva keserű mosollyal csak annyit mondott, hogy erről Brüsszelben anekdoták születtek már.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a találkozón számos Szatmár megyei polgármester volt jelen, a hiányzók között szerepelt azonban a megyeszékhely első embere is. Mint ahogy az is szemet szúrhatott a hallgatóságnak, hogy Csehi Árpád alelnökön kívül a megye vezetői közül senkinek nem volt egyetlen felvetése, kérdése sem az egykori főtárgyalóbiztos felé...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: