2015-09-02 08:03:37• hírek • MTI

Románia novembertől fogadja az első menekülteket

Románia novembertől fogadja az önként vállalt uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekülteket - jelentette ki Leonard Orban elnöki tanácsadó.

Klaus Iohannis államfő európai ügyekért felelős tanácsadója az Europa FM rádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy Románia 1705 menekült befogadását vállalta uniós tagországokból. Közölte, Görögországból vagy Olaszországból érkeznek majd a menekültek.

Bukarest további 80 olyan embert fogad be, aki az Európai Unión kívüli menekülttáborokból jön. Érkezésük fokozatos lesz, a hatóságok ellenőrzik őket, és aki közülük nem kapja meg a menedékjogot, nem maradhat Romániában - mondta a tanácsadó. Hozzátette: Románia azért ajánlott fel ekkora kvótát, mert ennyi hely van a menekültek befogadására alkalmas hat romániai regionális központban. Közölte, az unió menekültenként 6 ezer euró támogatást biztosít a befogadó államoknak.

Kifejtette, véleménye szerint Románia teljesen felkészületlen a migránsok integrálására. Szerinte a román döntéshozók még részlegesen sem fogják fel a probléma összetettségét.

"Eljött az ideje, hogy alapos megbeszélések legyenek szakértők között arról, hogy Románia miként tud felkészülni a probléma kezelésére" - mondta az elnöki tanácsadó. Hozzátette: naivitás azt gondolni, hogy egy nyitott Európában nem jönnek migránsok Romániába azért, mert alacsonyabb az életszínvonal, mint Nyugat-Európában.

Hozzátette: a szelektív bevándorlás-politikának a híve, vagyis Románia az egyre súlyosbodó demográfiai helyzetének orvoslására olyan személyeket kellene fogadjon, akiket képes integrálni.  "Nem szabad hagyni, hogy csak úgy magától, felteljen a népességcsökkenés miatt keletkezett űr, mert a migránsok előbb vagy utóbb jönni fognak Romániába is" - mondta Leonard Orban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: