2011-11-02 17:12:45• hírek • MTI

Románia nem nemzetállam!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolja, hogy töröljék a román alkotmányból a nemzetállam fogalmat, amivel azonban egyetlen román parlamenti párt sem ért egyet.

A Mediafax hírügynökség szerdai jelentése szerint a magyar szervezet azért nyújtotta be a módosító javaslatot, mert a román parlament az alkotmány megváltoztatásáról készül tárgyalni.
Az alaptörvényt a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) szeretné módosítani, de nem rendelkezik az ehhez szükséges kétharmados többséggel, az ellenzék támogatására is szükségük lenne.
A román ellenzéki pártok azonban már korábban leszögezték, hogy nem értenek egyet a PD-L által javasolt tervezettel, és elemzők szerint a jövő évi választások előtt csekély esély van arra, hogy a parlamentben konszenzus szülessen az alkotmánymódosításról.

A beterjesztés nyomán azonban a pártok is tehettek módosító javaslatokat. Az RMDSZ egyebek között a nemzetállam fogalom törlését indítványozta. Varga Attila, az RMDSZ alkotmányjogász képviselője elmondta, hogy a szövetség ezáltal következetességről tesz bizonyságot, hiszen az 1991-es alkotmány elfogadásakor, majd annak 2003-ban történt módosításakor is ugyanezt javasolták. Az RMDSZ szerint a 21. században "anakronisztikus" fogalom a nemzetállam.
A román alkotmány első cikkelye mondja ki, hogy Románia egységes, oszthatatlan, független és szuverén nemzetállam.
Ioan Oltean, a PD-L főtitkára leszögezte, hogy pártja határozottan elutasítja az RMDSZ kezdeményezését. A koalícióban helyet foglaló, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) is ellenzi az RMDSZ javaslatát.

Victor Ponta, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ismét aláhúzta, hogy pártja szerint nem szabad módosítani 2012-ben az alaptörvényt, hiszen a jövő esztendő választási év. Szerinte az RMDSZ azért javasolta a nemzetállam fogalmának törlését, hogy szavazatokat nyerjen a magyarok körében.
A másik jelentős ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is ragaszkodik a nemzetállam megnevezéshez. Alina Gorghiu liberális parlamenti képviselő szerint az indítvány eleve alkotmányellenes, ugyanis a román alaptörvénynek van egy olyan cikkelye, amely egyebek között kimondja: nem változtatható meg az alaptörvény első cikkelye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: