2014-03-17 09:43:46• hírek • MTI

Románia nem ismeri el a krími népszavazás eredményét

Románia törvénytelennek tekinti a Krím félszigeten megrendezett népszavazást és nem ismeri el annak eredményét - jelentette be Traian Basescu államfő vasárnap.

Az elnöki hivatal arra hivatkozik közleményében, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Krím félsziget elszakadásáról kiírt referendumot, és Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő rendeletben semmisítette meg a krími függetlenségi nyilatkozatot.

"Felkérjük az Oroszországi Föderációt, hogy Ukrajnához fűződő viszonyában tartsa be az ENSZ Alapokmányát, a nemzetközi jog elveit és a Budapesti Memorandumot. Románia támogatja Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását, valamint a válság diplomáciai rendezését" - olvasható Basescu nyilatkozatában.

Előzőleg Titus Corlatean román külügyminiszter egy televíziós interjúban jelezte, ha az Európai Unió elfogadná ezt a határmódosítási precedenst, akkor az egész térségben "felrobbannának" a határok. A román diplomácia vezetője szerint ok-okozat összefüggés áll fenn a Koszovóban és a Krím félszigeten történtek között. Ebben annak az álláspontnak a visszaigazolását látja, hogy Románia nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

A Krímben tartott vasárnapi népszavazás résztvevőinek 93 százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon - derült ki annak az exit poll felmérésnek az eredményéből, amelyet a Kriminform helyi hírügynökség rendelt meg, és amelyet rögtön urnazárás után tettek közé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: