2011-01-22 09:18:51• hírek • MTI

Románia nem ért egyet

Románia elutasítja Laurent Wauquiez, a francia kormány uniós ügyekért felelős miniszterének kijelentését, miszerint Románia schengeni csatlakozása biztonsági fenyegetést jelent - olvasható a román külügyminisztérium pénteki közleményében.

A szaktárca szerint nincs valóságalapja ennek a félelemnek, s meghívta Romániába a francia minisztert, hogy a helyszínen, közvetlenül tájékozódjon a valós helyzetről. A közlemény szerint Románia "aggodalommal vette tudomásul" a francia miniszter nyilatkozatát, és a bukaresti külügyminisztérium szerint nincs valóságalapja ilyen kijelentés indokoltságának.

Wauquiez csütörtökön Helsinkiben kijelentette: Franciaország továbbra is úgy ítéli meg, hogy biztonsági fenyegetést jelentene Európa többi részére, ha Románia és Bulgária csatlakozna a személyek szabad mozgását biztosító schengeni övezethez. "Semmivé foszlik a teljes európai belső biztonság, ha a schengeni zóna adatbázisa szervezett nemzetközi bűnbandák karmai közé kerül" - jelentette ki Wauquiez.

A közlemény megismétli a román fél által már korábban hangoztatott álláspontot, miszerint Romániát ugyanúgy foglalkoztatja az Európai Unió biztonsága, mint a többi tagállamot, amit alátámasztanak a keleti határ biztonságossá tétele érdekében Bukarest által végrehajtott legkorszerűbb beruházások.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy Románia már tavaly novembertől csatlakozott a schengeni információs rendszerhez, aminek segítségével adatokat lehet feltölteni a közös adatbázisba, és vészjelzéseket lehet leadni. Bukarest szerint az elmúlt két és fél hónapban nem regisztráltak olyan problémákat, amilyeneket a francia miniszter említett.

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője pénteken a román fővárosban azon meggyőződését fejezte ki, hogy az EPP frakciójának többsége támogatni fogja Románia schengeni csatlakozását, ha Bukarest valóban teljesítette a technikai feltételeket.

Daul az EPP-frakció alelnökével, Manfred Weberrel együtt látogatott Bukarestbe. A francia RFI rádió romániai adása pénteken arról számolt be, hogy Weber a francia és a német belügyminiszterhez levelet intézett. Ebben az alelnök azt kéri, hogy Románia és Bulgária kapjon újabb konkrét schengeni csatlakozási határidőt, lehetőleg még 2011-re. Emellett a két ország technikai felkészültségét vizsgáló szakmai jelentések nyilvánosságra hozását, és az Európai Parlament rendelkezésére való bocsátásukat szorgalmazza. A rádió megemlíti hogy Románia is kérte már ezt, de sikertelenül.

A román-francia vita kapcsán Adrian Severin román szociáldemokrata párti európai parlamenti képviselő, aki Románia külügyminisztere is volt, felvetette azt a lehetőséget, hogy Románia kilép a frankofón országok nemzetközi szervezetéből. Szerinte abban az esetben kell Bukarestnek rászánnia magát ilyen kemény üzenetet magában hordozó lépésre, ha Párizs és Berlin hosszú távú halasztást szorgalmaz.

Romániának és Bulgáriának 2011 tavaszán kellene csatlakoznia a schengeni övezethez, de Párizs és Berlin szerint ez túl korai lenne.


Kérdéses Románia idei csatlakozása
Kérdéses Románia idei csatlakozása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: