2018-02-14 10:18:01• hírek • Agerpres

Románia mezőgazdasági területeinek 43%-a külföldi kézben van

A romániai mezőgazdasági területeknek több mint 40%-a idegen állampolgárok tulajdonában van - állította keddi sajtótájékoztatóján Daniel Buda európai parlamenti képviselő.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Beszterce-Naszód megyei székházában tartott sajtókonferencián Buda arról számolt be, hogy Románia esete az Európai Parlamentben is többször szóba kerül, ugyanis mezőgazdasági területeinek 43%-a külföldi kézben van. Emiatt megtörténhet, hogy a tulajdonos más országokból származó termést hoz a román piacra, a romániai termőföldeket pedig megműveletlenül hagyja - vélekedett az EP-képviselő, aki szerint a földek idegen tulajdonba kerülése nemzetbiztonsági kérdés, és ha nem rendezik ezt sürgősen, akkor az a helyzet fog előállni, hogy a románok 'saját országukban lesznek eperszedők.'

Arra az újságírói kérdésre, hogy egy, a földterületek megvásárlási jogát korlátozó törvény nem vonná-e maga után a Romániával szembeni kötelezettségszegési eljárást, mint ahogy az Magyarország esetében is történt, az EP-képviselő Franciaország példáját említette. 'Franciaországban tíz évet kell élned az adott régióban, ha mezőgazdasági területet akarsz venni, francia nőt kell feleségül venned, be kell bizonyítanod, hogy aktív mezőgazdász vagy - én semmi mást nem teszek, csak a francia mintát átültetem Romániára. Nem kell nekem feltalálnom a kereket. Ha ezt bevezetnénk, többé senki nem vásárolna területeket spekulációs célzattal, mint most' - jelentette ki Buda, aki szerint jelenleg a legtöbb mezőgazdasági támogatás olyan cégekhez kerül, amelyek többségi tulajdonosa nem uniós állampolgár.

"Az első tíz cég, amely támogatást kap, nem az Európai Unióból van, hanem azon kívüli országokból: Libanonból, Kínából, stb. Mi a támogatásokat az EU-n kívülre exportáljuk' - állította az európai parlamenti képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: