2017-07-18 09:22:31• hírek • Agerpres.ro

Elindult az Európai védelmet jogainknak! online aláírásgyűjtési kampány

Elindult az Európai védelmet jogainknak! online aláírásgyűjtési kampány. Az RMDSZ arra buzdít: minél többen írjanak alá a kisebbségek európai védelméért - írja az RMDSZ által az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közlemény.

'Mi, az erdélyi magyar közösség kultúránkkal, hagyományainkkal több évszázada gazdagítjuk az európai közösséget. Most Európán a sor: azt kérjük, hogy álljon ki értünk, hogy álljon ki a kisebbségek jogainkért' - ezzel az üzenettel indította az RMDSZ Európai védelmet jogainknak! (Minority Safepack Initiative - MSPI) című online aláírásgyűjtési kampányát, amely az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy Európa kötelezze tagállamait - így Romániát is - a kisebbségek jogainak betartására - tájékoztat a közlemény.

A sajtónak tartott technikai eligazító során Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök azt hangsúlyozta, bár a szövetség először gyűjt elektronikus formában aláírásokat, reméli, sikeres lesz kampányuk, hiszen a kisebbségügyi kezdeményezést támogató aláírás ívének kitöltése mindössze 3 percet vesz igénybe.

A MSPI kezdeményezést áprilisban regisztrálta az Európai Bizottság, így egy év áll a rendelkezésre ahhoz, hogy Európa legkevesebb 7 tagállamából egymillió aláírást gyűljön össze a jogalkotás elkezdéséhez - az RMDSZ 250 ezret kíván hozzáadni az egymillióhoz - mutat rá a közlemény.



'Ebben az időszakban, azaz jövő év áprilisáig kiemelten kell foglalkoznunk azzal is, hogy EU-s, de hazai döntéshozókat és véleményformálókat is meggyőzzük arról, hogy mi, kisebbségiek nem akarunk elvenni semmit a többségtől. Kampányunknak ez a része azért is fontos, mert a jogalkotás az Európai Tanácsban, az államfők és kormányfők tanácsában születik meg végezetül. Nehéz, de komplex feladat lesz, én viszont abban bízom, hogy megbirkózunk az előttünk álló feladattal' - összegzett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke aki ezt követően elsőként írta alá Romániából az online aláírásgyűjtési ívet.

Az online aláírásgyűjtési kampány technikai részleteiről Porcsalmi Bálint elmondta: aláírni legegyszerűbben a személyi szám vagy a személyi igazolvány segítségével csak egyszer lehet minden uniós tagállam 18. életévét betöltött állampolgárának, még akkor is, ha valaki kettős állampolgár.

Bár Európában jövő áprilisban zárul a kampány, a szövetség idén, még decemberben szeretné itthon, Erdélyben lezárni az aláírások gyűjtését. Ennek az időszaknak a végén a kezdeményezőknek be kell nyújtaniuk hitelesítésre a román szakhatóságokhoz az aláírásokat. A begyűjtött adatok ellenőrzési folyamata a nemzeti hatóságok részéről legkésőbb 2018. július 2-ig tart. Ezután az összegyűjtött aláírásokat benyújtják az Európai Bizottsághoz, amelynek ezt követően további három hónapja van a vizsgálatra, az Európai Parlamentben megtartott nyilvános meghallgatásra, valamint a válasz megfogalmazására. Várhatóan 2018 októberében kell kezdődnie a jogalkotásnak - tájékoztatott a közlemény szerint az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: