2012-08-06 13:07:29• hírek • mti

Románia megkezdte a törlesztést

Románia hétfőn törleszti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a 2009-es megállapodás alapján nyújtott hitel első, 655 millió eurós részletét.

Az IMF 2009 és 2011 között Románia számára 13 milliárd euró értékű kölcsönt biztosított. Ebből az összegből Románia 12 milliárd eurót hívott le, mivel az utolsó, 1 milliárd euró értékű részletet már nem használta fel. Így Romániának összesen 13,4 milliárd eurót kell visszafizetnie a kamatokkal és egyéb költségekkel együtt.

Romániának 2015-ig kell törlesztenie a kölcsönt, az idén összesen 1,9 milliárd eurót kell visszafizetnie. A törlesztés a jövő évben éri el a csúcsot, amikor 5,1 milliárd eurót kell kifizetni az IMF-nek: 2014-ben újabb 4,7 milliárd eurót, 2015-ben pedig az utolsó, 1,4 milliárd eurót kell folyósítaniuk a román hatóságoknak.

A pénz jelentős részét (9,8 milliárd eurót) a román központi bank fogja állni a valutatartalékaiból. Az Adevarul című napilap szerint a banknak nem okoz gondot a törlesztés, hiszen a tartalékai elérik a 32 milliárd eurót. Ugyanakkor a Ziarul Financiar című pénzügyi napilap arra figyelmeztet, hogy a bank tartaléka képezi „az egyedüli pajzsot" a lej számára, amely az elmúlt egy hónapban jelentős mértékben gyengült az euróval szemben a belpolitikai bizonytalanságok miatt.

A fennmaradó 3,6 milliárd eurót a román kormánynak kell biztosítania. Ez jóval kisebb összeg, mint az, amely a központi bankot terheli, ugyanakkor sokkal nehezebb lesz előteremteni. Az Adevarul által megkérdezett elemzők szerint a kormány kénytelen lesz adókat emelni vagy kiadásokat csökkenteni, ha nem áll rendelkezésére a szükséges összeg. Újabb hiteleket is felvehet bankoktól, amivel azonban csak továbbgörgeti az adósságot, ami előbb-utóbb szintén a lakosság vállára nehezedik.

Romániának 2015-től kell elkezdenie törleszteni az Európai Bizottságtól lehívott mintegy 5 milliárd euró kölcsönt, 2022-től pedig a Világbank által biztosított 600 millió eurót kell visszafizetnie. Románia összesen csaknem 19 milliárd euró hitelt használt fel 2009-2011 között az IMF szervezésében megkötött többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás alapján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: