2019-07-04 12:23:33• hírek • közlemény

Románia legjelentősebb színházi fesztiválján a Semmit se bánok

Fotó: harag.eu
Fotó: harag.eu

A napokban hozta nyilvánosságra a 2019-es, immár huszonkilencedik alkalommal megszervezett Nemzeti Színházi Fesztivál (FNT - Festivalului Naţional de Teatru) fesztiváligazgatója, Marina Constantinescu az idei seregszemlére meghívott előadások listáját, amelyen a Harag György Társulat Székely Csaba-ősbemutatója, a Semmit se bánok című dráma is szerepel.

Ennek értelmében a Harag György Társulat előadása idén ősszel az UNITER színházi szövetség által szervezett, és emiatt Románia legrangosabb és legjelentősebb színházi fesztiváljaként számontartott esemény vendége lesz Bukarestben. 


A társulat egyébként, másfél évtizedes kihagyást követően, 2018. őszén lépett fel először a román fővárosban, a Festin pe Bulevard színházi fesztiválon, a Tévedések vígjátéka című Shakespeare-vígjátékkal. A kétszeres UNITER- és Jászai-díjas Bocsárdi László által rendezett előadás pedig megkapta a seregszemle közönség-zsűrijének a díját is. 


A mostani meghívás azonban még ehhez képest is mérföldkőnek számít, mivel a társulat előadásai a rendszerváltás óta eltelt évtizedek során még soha nem szerepeltek e rangos seregszemle műsorán. 


A 2018/2019-es évad legjobb előadásait felvonultató FNT fesztiválra meghívott Semmit se bánok című ősbemutató a múlttal való szembenézés drámája, és megkísérel bemutatni egy olyan belső utazást, amelynek végállomása az önmegismerés és felelősségvállalás. 


Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősének azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori securitatés tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret? 


Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes, rendezője pedig Lendvai Zoltán. A díszletet Bátonyi György tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik. Az előadás ügyelője és súgója Fábry Zoltán. 


A Harag György Társulat előadása mellett ebben az évadban az Északi Színház Mihai Raicu nevét viselő román tagozatának egyik előadását, a Dumitru Acriș által rendezett Jannát is beválogatták a fesztivál műsorába, így két szatmárnémeti alkotás is szerepel a 2018/2019-es évad legjobbnak ítélt előadásait tartalmazó listán, melyeket október 18-a és 27-e között tekinthet majd meg a bukaresti fesztiválközönség.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: