2010-09-22 09:11:51• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Még mindig válságban, de túl a mélyponton

Bár Románia már túljutott a gazdasági válság mélypontján, a szociális válságból még nem sikerült kilábalnia - hangsúlyozta a parlamentben elhangzott beszédében Traian Basescu.

A román államfő szerint az országnak újabb kölcsönszerződésre van szüksége a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a fejlesztésre is kell szánni pénzeket, és elengedhetetlen az alkotmány reformja.
Basescu kijelentette: a statisztikai adatok bátorítóak, amennyiben arról tanúskodnak, hogy az országnak sikerült túljutnia a gazdasági válság mélypontján. Lassan megáll a gazdaság hanyatlása, már néhány hónapja növekszik az ipari termelés - mondta. A jövő évre vonatkozó előrejelzések alapján úgy vélte, hogy Románia gazdasági növekedése mintegy 2 százalékos lehet, de csak akkor, felgyorsítják a szerkezeti átalakításokat.

Ez a növekedés szerinte 2012-re és 2013-ra elérheti a 3-4 százalékot. Basescu ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy ez kevés, legalább évi 5 százalékos növekedésre van szükség ahhoz, hogy az ország behozza lemaradását. Elengedhetetlennek nevezte a költségvetési hiány lefaragását is.

Ennek finanszírozására azonban további kölcsönökre van szükség - mondta. Bejelentette, hogy Románia új kölcsönszerződést köt jövőre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Hozzáfűzte azonban: a deficit és a strukturális reformok hiánya miatt senki nem ad hosszú távú kölcsönt az országnak.  Románia jelen pillanatban hatalmas problémákkal küszködik, ezért három évre sem könnyű hitelhez jutnia - mondta az államfő, aki szerint ugyanakkor rendkívül fontos egy újabb hitelszerződés megkötése a külföldi befektetők bizalmának megőrzéséhez is.

Leszögezte: nem lehet csak a fogyasztásra felvenni kölcsönt, a fejlesztéshez is pénzt kell szerezni, hiszen csak azáltal lehet munkahelyeket teremteni. Úgy vélte, hogy Románia számára a válság megvilágította az ország sebezhető pontjait is. A reformokat nem lehet sem jobboldalinak, sem baloldalinak minősíteni, azok végrehajtása az állam felelőssége, azokat Románia az európai uniós belépésekor vállalta - hangsúlyozta Basescu.

Az államfő bírálta az előző kormányokat, amelyek 2007-ben és 2008-ban - mint fogalmazott - választási szempontok miatt sokkal többet ajándékoztak az embereknek, mint amennyire valóban telt, most viszont nehéz visszavenni tőlük azt, amit korábban kaptak.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a tavaly év végén az államfőválasztás első fordulójával egyidőben rendezett népszavazáson a szavazók többsége az alkotmány módosítására adta voksát, például arra, hogy a jelenleg két házból álló parlamentet egykamarássá alakítsák.


Basescu: bíztatóak a statisztikák, túljutottunk a gazdasági mélyponton
Basescu: bíztatóak a statisztikák, túljutottunk a gazdasági mélyponton


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: