2011-10-12 15:02:14• hírek • Szatmár.ro

Románia, kész átverés

Vélhetően premiert avatunk a Szatmár.ro történelmében, mivel korábban nem nagyon volt rá példa, hogy olvasói levelet közöljünk le, ám most úgy döntöttünk: a téma közérdekűsége miatt ezennel kivételt teszünk.

"Kétezernégyben  iratkoztam be Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem egyik magyar  szakára, része voltam tehát az utolsó olyan generációnak, amely még lemaradt a bolognai rendszernek nevezett tanügyi agyrémről. Minden vizsgámat sikeresen letettem általában több, mint kevesebb sikerrel, egészen a legutolsóig, amikor bizonyos magánéleti problémák is akadályozták sikeres felkészülést. Az azóta eltelt három és fél évben szorgalmasan építettem a demokrácia útját és a tavaly ősszel úgy döntöttem, munka mellett most szakítok annyi időt és energiát, hogy leállamvizsgázzak. Meg is érdeklődtem az egyetem titkárságán, hogy mi a teendő, és ott közölték, hogy júliusban vissza kell iratkozzam, az egyetem szépen elismeri az eddigi vizsgákat, két-három különbözeti vizsga után pedig mehetek államvizsgázni.

Önmagában már is abszurd, hogy nekem, aki négy évet járt ki becsülettel, különbözetit kell tennem azokkal szemben, akik három évet járnak! De egye fene, gondoltam. Júliusban annak rendje és módja szerint ismét felutaztam Kolozsvárra, már kifizettem a beiratkozási díjat, mikor közölték, hogy nem is kell beiratkoznom, elég ha csak ősszel kifizetek bizonyos illetéket. Októberben aztán kiderült: hát nem elég. Sőt, júliusban mégis be kellett volna iratkoznom. Ennél is nagyobb volt a meglepetésem, amikor közölték: ha le akarok államvizsgázni, akkor bizony újra kell járnom az egyetemet! Azaz három évre tandíjat kell fizetnem, összesen 7.800 lejt. Amikor mondtam, hogy tavaly még nem erről volt szó, az amúgy segítőkész titkárnő csak annyit mondott: Ja, akkor még nem volt új tanügyi törvény!

Nekem és a hozzám hasonló helyzetben lévőknek van még egy apró reményük: amennyiben a tanügyminisztérium úgy dönt, hogy mégis elismeri a már abszolvált vizsgáimat. Ebben az esetben sem államvizsgázhatok azonban 2013 előtt és akkor is fizetnem kell két évnyi tandíjat  - azaz 5.200 lejt. Egy héttel a tanév kezdete után azonban Bukarestben még nem volt idejük dönteni erről... Hogy emberek százainak a sorsára van szó... hja, érdekel az valakit? Egy szó mint száz - azért, mert az utóbbi három évben végzettekhez viszonyítva bárkinél többet jártam egyetemi órákra  (lévén, hogy akkor még négy éves volt a képzés és nem három) azért, mert elmaradt egyetlen vizsgám és azért, mert közben életbe lépett egy új tanügyi törvény,  jelen állás szerint 7.800 lejt kell kifizetnem!

Kicsit nagy ár ez, kedves törvényhozók! Vagy Romániában bármit meg lehet tenni a dolgozó adófizetővel?Ilyen körülmények közepette meglep még valakit, hogy az amúgy értelmiségi román kollégám a minap azt mondta: Irány London?".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: