2010-07-09 13:25:49• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Románia keleti részét még fenyegeti az árvíz

Románia keleti részében még árvízveszély van, miután pénteken is várhatóan növekszik a Prut folyó szintje, Dél-Romániában azonban a Duna már nem veszélyezteti a településeket.

Pénteken a kelet-romániai Prut folyón piros - legsúlyosabb - jelzésű árvízriadó van érvényben, és négy megyében is készültségben kell lenniük a hatóságoknak. Csütörtökhöz képest 42 centiméterrel nőtt a folyó szintje, így Botosani, Iasi, Vaslui és Galac (Galati) megyéket is fenyegeti a megemelkedett vízszint.

Ezeket a megyéket korábban is súlyosan érintették az áradások, amelyek nyomán Romániában összesen 25-en vesztették életüket. A piros jelzésű árvízveszély helyi idő szerint délután négy óráig lesz érvényben. A Románia és a Moldovai Köztársaság határán lévő Prut folyó egy másik szakaszán narancssárga jelzésű árvízriadó van érvényben, akárcsak a Szeret folyón.

Romániában az elmúlt napokban a Duna jelentette a legnagyobb veszélyt, hiszen a folyó elönthette volna Románia egyik nagyvárosát, Galacot. A hatóságok várakozásaihoz képest azonban rohamosabban csökkent a folyó szintje, amely már három napja folyamatosan apad.  Csütörtökhöz képest nyolc centimétert csökkent a víz szintje, amely szombaton ismét megnőhet, de a hatóságok szerint a három napja tartó apadásnak köszönhetően nem jelent már különösebb veszélyt az újabb ár.


Komoly árvíz fenyeget több nagyvárost
Románia keleti részét még fenyegeti az árvíz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: