2013-03-01 18:15:17• hírek • MTI

Románia kárát látta a jelenlegi régiófelosztásnak

Románia kárát látta annak, ahogy 1998-ban kialakították az ország fejlesztési régióit - mondták pénteken Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai és szakértői.

A szövetség három regionális önkormányzati tanácsának együttes ülésén Csutak István szakértő és Borbély László politikai alelnök tartott előadást a jelenleg érvényes régiófelosztás nyomán kialakult helyzetről. Elmondták, a nyolc fejlesztési régió nem szolgálta a területek kohézióját.

Az előadók megannyi statisztika ismertetésével igazolták, hogy a régiófelosztás következtében a szegény régiók még szegényebbek, a gazdagok pedig még gazdagabbak lettek, és az egyes régiókon belül is jobban leszakadtak a szegény megyék, s nagyobb ütemben fejlődtek a gazdag megyék.
Borbély László rávilágított arra, hogy a régiófelosztás nemcsak az országon belüli különbségeket növelte, de Romániát sem segítette abban, hogy felzárkózzon az Európai Unió többi országához.

Borboly Csaba, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kedvezőtlen régiófelosztás miatt Romániának csak négymillió állampolgára élvezhette az EU-csatlakozás előnyeit, 14 millió tovább szegényedett. Borboly szerint a felzárkóztatás csak akkor lehetséges, ha a szegény a szegénnyel, gazdag a gazdaggal versenyez az EU-s forrásokért.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy vélte, a tervezett régióátalakítás leginkább a Székelyföld számára jelent tétet. Ha a Kovászna és Hargita megyében jelenleg többséget alkotó magyarság egy új közigazgatási egységben kisebbségbe kerül, megannyi - önkormányzatok által fenntartott - magyar intézmény léte kerül veszélybe. A polgármester a székelyföldiekkel való szolidaritásra szólította fel a partiumi és a belső-erdélyi önkormányzati tanács tagjait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: