2012-05-11 08:38:11• hírek • Szatmár.ro

Románia idén a legkeresettebb magyar turisztikai célpont

A csiksomlyói búcsú a székelyföldi turizmus csúcseseménye
A csiksomlyói búcsú a székelyföldi turizmus csúcseseménye

Románia lesz idén a magyarországi turisták legkeresettebb utazási célpontja - állítja a Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó csütörtöki számában, a Magyar Turizmus Zrt. egy friss felmérésére hivatkozva.

„A rokoni kapcsolatok miatt látogatnak a legtöbben Romániába. Azonban a rokoni szálakkal nem rendelkező magyarországiak is egyre nagyobb számban jönnek Erdély, Székelyföld felfedezésére" - magyarázta a bukaresti lapnak Soós Júlia, a Magyar Turizmus Zrt. kolozsvári külképviseletének vezetője. Hozzátette: Erdély sikeréhez a diákoknak szóló, határon túli iskolakirándulásokat ösztönző kormányprogram is nagyban hozzájárult.

Idén az első negyedévben közel 1,4 millió külföldi látogató érkezett Romániába. Az európai uniós tagállamokból érkezett turistáknak több mint egyharmada (36,1 százaléka) magyarországi volt.

Soós Júlia arra is rámutatott, hogy újabban a gazdasági helyzet „szorításának" is szerepe van abban, hogy a turisták figyelme gyakrabban fordul e régió felé. „Minél rövidebb a vakáció, annál közelebbi helyekre utaznak az emberek, így a magyarországiak kihasználják Erdély szomszédságát" - fejtette ki a turisztikai szakember.

A székelyföldi turizmus csúcseseménye hagyományosan a csíksomlyói búcsú, amelyre idén május 26-án kerül sor. A kegytemplomi zarándoklat idejére már január környékén lefoglalják a szállodai helyeket. A lap egy Zetelaka környékén működő panzió tulajdonosát is megszólaltatta, aki arról számolt be: a vendégek száma évről évre növekszik, annak ellenére, hogy egyre kevesebb a szervezett kirándulókat szállító turistabusz. A csoportos kirándulások 2008 után kezdtek érezhetően visszaesni, ám a magyarországi turisták aránya tartja a tavalyi szintet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: