2008-04-15 12:28:15• hírek • Szatmar.ro

Románia gazdasági növekedése lassuló tendenciát mutat

tradedeficitJanuár óta a romániai gazdasági növekedés mintegy 1,1%-ot esett vissza.

Románia gazdasági növekedése lassulóban van, mivel a román bevándorlók, akik külföldön dolgoztak, (és nagyrészt ez pótolta a költségvetési hiányt) egyre nehezebb körülményekkel kell megbirkózzanak a munkavállalás terén.


Románia a maga 4. 4 százalékos növekedésével visszaesett a 7. helyre európai szinten, az ipari termelés növekedését illetően; januárban Románia még az 5. volt, (5.6 százalék). A legnagyobb ütemű növekedést Lengyelországban mérték (12. 3 százalék), majd ezt követi Szlovákia (11. 5 százalék), Litvánia (11.1 százalék) és Bulgária (4.8 százalék).
 
Ugyanakkor a románokra, akik külföldön dolgoznak, az ingatlanválság is erős hatást gyakorol. A munkanélküliség az építkezések terén a következő két év folyamán 330, 000 és 450,000 közötti munkást fog munkahely nélkül hagyni. Ehhez még hozzáadódik az is, hogy Spanyolországban a kormány azt tervezi, hogy jelentős kompenzációkat ajánl fel a bevándorló munkásoknak azért, hogy hazamenjenek. A kormány szintén számításba veszi a lehetőséget, hogy kisebb hiteleket ajánljon, több munkásnak, hogy kisvállalkozásokat nyissanak saját országukban.

Időközben Romániában az emberek 28 százaléka azt mondja, hogy az életkörülményeik 2007-ben erősen megromlottak – áll a Daedalus Consulting friss felmérésében. Az előző tanulmányban, amit a cég készített, a válaszolók 37 százaléka azt mondta, hogy az életkörülmények 2005-tel összehasonlítva, 2006-ban javultak, és csak 20 százalék válaszolta azt, hogy a helyzet rosszabb lett.
 
A negatív jelek ellenére, az autóipar úgy tűnik, hogy jól megy. Az Automotive News, Románia szerint, az elkövetkezendő 6 évben, Románia évi 840, 000 autómotort és több mint 500, 000 autót fog termelni évente.
 
SB 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: