2020-02-27 12:17:40• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Románia fordítja szociális kiadásokra az egyik legkisebb összeget az EU-ban

A szociális védelem az európai országok kormányai számára egyik legjelentősebb költségtételt jelenti, Románia az egyik legkisebb összeget fordítja erre a célra – derül ki az Eurostat csütörtöki adataiból.
 

Az EU öt tagállama (Finnország, Franciaország, Dánia, Olaszország és Ausztria) 2018-ban a bruttó hazai termék (GDP) legalább 20%-át fordította a szociális védelemre, míg Írország, Málta, Lettország, Románia, Bulgária és Csehország a GDP-jük kevesebb mint 12%-át fordították erre a célra. Románia esetében a szociális védelemre fordított kiadások aránya a GDP 11,6%-a volt, ami messze elmarad az Európai Unió 19,2%-os átlagértékétől.

A szociális védelem költségeit több kategóriára lehet osztani. Az "időskorú" kategóriára, amely magában foglalja a nyugdíjakat, 2018-ban az Európai Unió szintjén a GDP 10,4%-át fordították. Valamennyi tagállamban ez a kategória képviseli a szociális védelem kiadásainak legfontosabb részét, de a súlyuk jelentősen változik: míg Finnországban ez a GDP 13,6%-a, Írországban csak a GDP 3,2%-át teszi ki. 2018-ban Románia a GDP 8,6%-át fordította nyugdíjakra.

Az egészségügyre fordított kormányzati kiadások tekintetében az EU-ban Dánia áll az első helyen, amely 2018-ban bruttó nemzeti termékének 8,3%-át fordította erre a célra, majd Ausztria (8,2%) és Franciaország (8,1%) következik. Ezzel szemben Ciprus (2,7%), Lettország (4%) és Románia (4,7%) az EU 7%-os átlaga alatt van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: