2013-11-28 09:04:52• hírek • MTI

Románia fontos pillére Kínának

Románia fontos pillére Kínának az Európai Unióval és Kelet-Közép-Európa országaival való együttműködésben - jelentette ki szerdán Li Ko-csiang kínai miniszterelnök.

A távol-keleti ország kormányfője háromnapos romániai látogatásának záró mozzanataként a bukaresti parlamentben mondott mintegy félórás beszédet, amelyet a kormány tagjai is meghallgattak.

Li Ko-csiang kifejtette, hogy Kína mélyíteni akarja a politikai kapcsolatokat Romániával. A kereskedelmi kapcsolatok bővítése is szándékában áll, és növelni akarja a Romániából Kínába irányuló behozatalt - főként mezőgazdasági termékek révén -, hogy csökkenjen a két ország kereskedelmi mérlegének hiánya, amely román oldalon van. Tavaly ugyanis Románia 2,8 milliárd dollár értékben importált kínai termékeket, miközben a Kínába irányuló román export félmilliárd dollárnyi volt.

A kínai kormányfő kiemelte, hogy hivatalba lépése óta Románia az első kelet-közép-európai ország, amelyet felkeresett. Méltatta a román és a kínai nép hagyományos barátságát, Bukarestet pedig Kelet-Közép-Európa tigrisének nevezte, hangsúlyozva Románia jelentős gazdasági növekedési potenciálját.

Aláhúzta, hogy Kína és Románia is fejlődő országok, amelyeknek a gazdasága kiegészíti egymást, ezért széles együttműködési lehetőségekkel rendelkeznek.

Li Ko-csiang megerősítette, Kína támogatja üzletembereit, hogy Romániába jöjjenek és ott ruházzanak be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: