2012-03-22 15:39:51• hírek • MTI

Román-bolgár tengeri határvita földgázprojektek miatt

Romániának vitája van Bulgáriával a Fekete-tenger kontinentális talapzatának felosztásáról - közölték csütörtökön román internetes portálok a Mediafax hírügynökség értesülését idézve. A határvita tárgyát állítólag olyan területek képezik, amelyek a Déli Áramlat, illetve a Nabucco földgázvezeték megépítése esetén kapnának stratégiai jelentőséget.

A Mediafax a külügyminisztériumtól szerzett értesüléseire hivatkozva azt írta: 1994 óta folynak szakértői tárgyalások Románia és Bulgária között a vízi határokról, amelyek mindmáig nem vezettek eredményre. Háromszáz négyzetkilométernyi tenger alatti terület hovatartozása a tét, amelyen a tervek szerint - a Romániát egyébként elkerülő - Déli Áramlat földgázvezeték is áthaladna. Ezen keresztül Oroszország ukrán területek érintése nélkül exportálhatna földgázt Görögországnak, Olaszországnak és Ausztriának.

Az idézett források szerint Romániának azért is fontos a vitatott terület, mert megszerzése által egy Törökországgal közös, l50 méternyi tengeri határszakaszhoz jutna, amely a Nabucco-projekt megvalósulása esetén erősítené Románia tárgyalási pozícióit.

A témára Cristian Diaconescu külügyminiszter egy televíziós interjúban tett kijelentése miatt csapott le a sajtó. A román diplomácia vezetője azt mondta, hogy hamarosan újabb tárgyalási fordulót rendeznek a bolgárokkal a vitatott tengeri határról.

A romániai sajtóhírekre reagálva Roszen Plevneliev bolgár államfő csütörtökön közölte: csak egy megoldatlan probléma, nem pedig területi követelési vita van a két ország között. A nyilatkozatot közlő román Agerpres hírügynökség szerint a bolgár elnök hozzátette: a két ország még az Európai Unióhoz csatlakozás előtt olyan dokumentumokat írt alá, amelyek egyértelművé teszik, hogy nincsenek területi követeléseik egymással szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: