2013-08-27 12:30:53• hírek • MTI

Románia decemberben kezd gázt exportálni Magyarországra

Románia decemberben kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül - adta hírül hétfőn a Mediafax hírügynökség.

A vezetéket 2010 őszén avatták fel, és azóta csak Magyarország irányából működött a gázszállítás. A gázvezeték-hálózatot működtető, többségi állami tulajdonú Transgaz igazgatótanácsa által készített egyik dokumentum szerint Romániából decemberben kezdődik el a gázszállítás, de kezdetben csak kisebb mennyiségben, és további 120 millió euró értékű beruházásra van szükség ahhoz, hogy a vezeték maximális kapacitása kihasználható legyen. A dokumentum szerint Románia és Magyarország vállalta, hogy 2016-ig az összes beruházást elvégzi azért, hogy a vezetéken megvalósuljon a kétirányú gázszállítás.

A tervek szerint a romániai Giurgiu és a bulgáriai Ruse közötti gázvezeték is 2016-ig válik kétirányúvá, ezért a román hatóságok tárgyalásokat folytatnak a bolgár hatóságokkal, hogy a két irányban történő szállítás legkésőbb három év múlva megvalósuljon. A jelenleg még épülő román-bolgár vezeték költsége 23,8 millió euró, ebből a román félnek - a Transgaz révén - 11 millió eurót kell állnia.

Románia keleti szomszédjával, a Moldovai Köztársasággal is tervez egy közös gázvezetéket. A romániai Iasi és a moldovai Ungheni közötti vezeték építőtelepét hétfőn avatta fel Victor Ponta román miniszterelnök. A tervek szerint 1,5 millió köbméter gáz szállítására alkalmas vezeték kezdetben 500 millió köbméter kapacitással fog működni, és várhatóan másfél év múlva épül meg.   Románia a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal szemben vállalta, hogy 2013-ban kezd gázt exportálni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: