2012-11-12 14:36:17• hírek • MTI

Románia az uniós pénzek 15 százalékát felhasználná az év végéig

Románia célul tűzte ki, hogy az uniós pénzek 15 százalékát lehívja az év végéig, miközben eddig csak 10 százalékát használta fel és több ágazati operatív programot felfüggesztettek különböző rendellenességek miatt.

Leonard Orban európai uniós ügyekkel foglalkozó román miniszter hétfőn elmondta: reményei szerint az év végéig sikerül Romániának minimum 15 százalékra növelnie a strukturális és kohéziós alapok úgynevezett abszorpciós rátáját, de ez attól is függ, hogy Brüsszelben milyen döntések születnek a felfüggesztett ágazati operatív programok ügyében.

A közbeszerzési szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság már júniusban befagyasztotta a szállítási, a régiófejlesztési, a gazdasági versenyképességet növelő és a környezetvédelmi operatív program finanszírozását, a humán erőforrás fejlesztését célzó programban pedig a megítéltnél 25 százalékkal kevesebb pénz kifizetését helyezte kilátásba.

Orban emlékeztetett, hogy az abszorpciós ráta jelenleg nem haladja meg a 10 százalékot, de több kiigazítás végrehajtása folyamatban van, így jó esélyt lát arra, hogy néhány program folytatódjon, ami számítása szerint lehetővé teszi, hogy az uniós pénzek legalább 15 százalékát felhasználják.

Románia az EU-tagállamok közül az utolsó helyen áll a strukturális és kohéziós alapok felhasználása területén. A lehívás ütemének növelését az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is szorgalmazza.
Románia számára 19,2 milliárd eurót biztosított az EU strukturális és kohéziós alapok címen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: