2019-10-02 09:01:38• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Románia az idei Europalia díszmeghívottja

A belga királyi család és Klaus Iohannis román államfő jelenlétében nyitotta meg kapuit Brüsszelben az Europalia Nemzetközi Művészeti Fesztivál, amelynek idén Románia a díszmeghívottja.

A román államfő Fülöp király és Matild királyné társaságában látogatta meg a nagyszabású Brâncuşi-kiállítást, amely a román szobrászművész munkáit, de romániai, amerikai és franciaországi múzeumokból származó filmeket, leveleket és más, a művésszel kapcsolatos tárgyi emlékeket is bemutat. A kiállított darabok között látható A Föld bölcsessége, A csók és az Ima is.



A világ egyik legjelentősebb művészeti fesztiváljának megnyitóján az Europalia képviselői mellett a két ország külügyminisztere – Didier Reynders és Ramona Mănescu – is beszédet mondott, majd részt vettek a SoNoRo együttes Román rapszódia című koncertjén. A román fél programját a Román Kulturális Intézet koordinálja.

Az Europalia idén a belga királyi pár, valamint a román államfő védnöksége alatt zajlik 2019. október 2-a és 2020. február 2-a között.



A művészeti fesztivál idén ünnepli fennállásának ötvenedik érfordulóját. Románia körülbelül 250 művészeti rendezvénnyel vesz részt a szemlén.

 

A művészeti fesztivált egyébként 1969 óta rendezik meg, általában 2 évente, de volt rá példa, hogy évente, vagy 3 évente tartották meg a tárlatot.

 

Ami díszmeghívottak listáját illeti, legutóbb 2017-ben Indonézia, 2015-ben Törökország, azt megelőzően pedig 2013-ban India érezhette magát kitüntetve. Magyarország 1999-ben kapott központi szerepet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: