2010-04-09 18:37:17• hírek • Szatmar.ro

Románia az EU legszegényebb országa

Tíz emberből néggyel előfordult, hogy nem volt pénze élelmiszerre.

Majdnem minden második ember került már olyan helyzetbe, hogy nem volt pénze élelmiszerre vagy valamilyen számla kifizetésére Romániában, derült ki az Európai Bizottság egy felméréséből. Ennek alapján a szakemberek levonták a megfelelő következtetést: Románia az Európai Unió legszegényebb országa, alulmúlva Lettországot és Bulgáriát.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Romániában a második legkevesebb a minimálbér, a 153 eurónyi összegnél kevesebbel csak Bulgária „büszkélkedhet." Összehasonlításképpen, ez a fele a csehországi minimálbérnek, Görögországban pedig ennek a négyszerese, Belgiumban pedig a nyolcszorosa.

Ami az átlagfizetést illeti, a maga 344 eurójával, másképpen kifejezve 1411 lejével Románia szintén az EU sereghajtói között szerepel. Ráadásul ez az összeg februárban 15%-al visszaesett. A felmérésből kiderül továbbá, hogy főleg a biztosítási és az ingatlanpiacon tapasztalták a legnagyobb visszaesést, míg a dohányipari termékek gyártásában 18%-os béremelkedést figyeltek meg. Ezen a téren mellesleg az átlagfizetés eléri a 3000 lejt is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: