2013-02-27 14:48:50• hírek • Szatmar.ro

Módosítják a tanügyi törvényt

Estébe nyúló ülésen tárgyaltak kedden a Képviselőház oktatási bizottságában a tanügyi törvény módosításáról. A gyűlésen Kereskényi Gábor és Szabó Ödön RMDSZ-es képviselők több módosító javaslatot is megfogalmaztak.

Kereskényi Gábor  portálunknak elmondta: a bizottság egyhangúan támogatta azt a javaslatot, mely szerint ezután nem csak az aktív, hanem a nyugdíjas pedagógusok gyermekei is ingyenesen lakhassanak egyetemi bentlakásban, illetve mentesülhessenek a beiratkozási illeték fizetése alól.

A Szatmár megyei honatya sajnálatosnak tartja ugyanakkor, hogy egy másik, fontos módosító indítványt viszont elutasított a szakbizottság. Ez a javaslat azt célozta, hogy a tanintézmények igazgatótanácsában 1/3-1/3 arányban vegyenek részt a pedagógusok, a szülők és a fenntartó önkormányzat képviselői.

"Bízva abban, hogy a decentralizáció és a szubszidiaritás elve nem csupán üres szlogen, felhívtam az ülésen jelen lévő Remus Pricopie tanügyminiszter figyelmét arra, hogy a szaktárca előterjesztése szerint a szülőknek és az önkormányzatok képviselőinek esélyük sincs arra, hogy beleszólhassanak az illető tanintézmény működésébe. A minisztérium verziója szerint ugyanis a pedagógusoknak meglesz az 50%+1 szavazatuk a vezetőtanácsban." Ez azért sem méltányos, mivel a kormány a tanintézmények fenntartási költségeit teljes egészében szeretné az önkormányzatokra hárítani - tette hozzá Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: