2013-07-25 14:56:32• hírek • Póti Orsolya

Románia arany és ezüst régészeti kincsei

A Nemzeti Történelmi Múzeum „Románia antik aranya és ezüstje" címmel szervez vándorkiállítást, amely az ország legjelentősebb arany és ezüst régészeti kincseit népszerűsíti. A tárlat a Szatmár Megyei Múzeum néhány értékes darabját is bemutatja majd - tájékoztatott Popdan Braduti, a megyei múzeum sajtószóvivője.

A Románia területén felkutatott arany és ezüst kincseket igyekszik összegyűjteni a Nemzeti Történelmi Múzeum az ország számos múzeumából és kulturális központjából, többek között a szatmáriból is. A bemutatásra kerülő darabok a neolitikumtól a Kr. u. VI-VII. századig terjedő időszakból származnak, és országunk legértékesebb régészeti kincseiként tartják ezeket számon.

A tárlat egy része megtekinthető „A Romániai Nemzeti Múzeum történelmi kincsei" címet viselő kiállítás keretében a bukaresti nemzeti múzeumban, egy másik része az országban működő múzeumok gyűjteményét gazdagítja, de vannak olyan darabok is, amelyek még eddig nem kerültek bemutatásra - ezeket a múzeumok raktáraiban őrzik.




„A Nemzeti Történelmi Múzeum projektjét a Szatmár Megyei Múzeum is támogatja, így a napokban múzeumunk gyűjteményéből több értékes darabot szállítanak majd Bukarestbe. Az országos kiállítás színvonalát olyan Szatmár megyei kincsek emelik majd, mint a csanálosi eneoltikus temetőben talált arany ékszerek, az Aranyosmeggyesen talált bronzkori aranydísz, a túrterebesi kelta-dák érmék, valamint egy germán hercegnő sírjának ezüstdíszei, amelyre Dengelegben bukkantak régészeink" - nyilatkozta Popdan Braduti muzeológus.

A vándorkiállítás 2014 május-júniusában ér el városunkba, az érdekesnek ígérkező rendezvénynek pedig a Szatmár Megyei Múzeum ad majd otthont.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: