2011-10-26 10:05:08• hírek • MTI

Románia Schengen-tagsága "tisztesség kérdése"

Románia teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás összes feltételét, így az ország Schengen-tagsága "tisztesség kérdése" - mondta kedden újságírók előtt Brüsszelben José Manuel Barroso, miután megbeszélést folytatott Traian Basescu román államfővel.

Az Európai Bizottság - a legfőbb uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény - elnöke ezzel megerősítette az általa vezetett EU-testület álláspontját, miszerint Romániát (és a kritériumokat vele együtt teljesítő Bulgáriát) minden további nélkül fel kellene venni a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet tagjai közé.

Hogy ez mégsem történt meg, arra vezethető vissza, hogy Hollandia és Finnország - a kiterjedt romániai és bulgáriai korrupcióra, illetve szervezett bűnözésre hivatkozva - ehhez nem járult hozzá, bár elismerte, hogy a két jelölt ország megfelelően kiépítette a külső határvédelmi rendszert, vagyis a technikai követelmények teljesülnek.

Több tagország, valamint számos európai politikus hiába érvelt amellett, hogy nem tisztességes a kettős mérce alkalmazása, és hogy Románia, valamint Bulgária tekintetében sem lenne szabad utólag olyan plusz feltételeteket támasztani, amelyeket korábban más országokkal szemben nem támasztottak. Hollandia és Finnország ellenszavazata megakadályozta annak a kompromisszumos javaslatnak az elfogadását is, amelyet a korábban szintén fenntartásokat hangoztató Németország és Franciaország a maga részéről tudomásul vett volna, nevezetesen, hogy idén ősszel csak a légi és a vízi közlekedés tekintetében szüntessék be az ellenőrzést, a szárazföldi határátkelőkről pedig csak jövőre döntsenek.

Barroso, aki az Európa Bizottság vezetőjeként jogi értelemben semmit nem tehet ilyen ügyekben a tagállami vétó ellen, most arról biztosította Basescut, hogy az általa vezetett testület "tovább dolgozik a tagállamokkal együtt néhány politikai akadály eltávolításán".

Brüsszelben tárgyalt Basescu és Barroso

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: