2018. szeptember. 20., csütörtök
Névnap:
2015-07-08 12:51:00• hírek • MTI

Románia Moldova legőszintébb és legelkötelezettebb támogatója

Románia a legőszintébb és legelkötelezettebb támogatója Moldova európai integrációjának, s ez olyan esélyt jelent Chisinaunak, amellyel Bukarest nem rendelkezett, amikor felvételét kérte az Európai Unióba - hangsúlyozta Klaus Iohannis román államfő kedden, miután Nicolae Timofti moldovai elnökkel tárgyalt.

A két román nyelvű ország államfőjének megbeszélésére abból az alkalomból került sor, hogy Timoftit díszdoktorrá avatta a suceavai (Románia) Stefan cel Mare Egyetem.

Iohannis üdvözölte, hogy a moldovai városok többségében - köztük a fővárosban is - az európai elkötelezettségű pártok jelöltjei győztek az önkormányzati választásokon. Ez azt bizonyítja, hogy Moldova európai integrációját nemcsak az EU, vagy Románia szorgalmazza, hanem a moldovai polgárok is - tette hozzá a román államfő.

A két elnök közös sajtótájékoztatóján Timofti kifejtette: Románia ma már Moldova legfontosabb kereskedelmi partnere, s a két ország közösen dolgozik azokon az infrastruktúra-fejlesztéseken, amelyek bekötik a Moldovai Köztársaságot az európai energetikai hálózatba. Megemlítette, hogy Románia Moldovára is kiterjesztette a SMURD rohammentő-szolgálat projektet. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy Bukarest ötezer ösztöndíjat biztosít a romániai egyetemeken tanuló moldovai hallgatóknak.

A két államfő jelezte, hogy a térség biztonsági kérdéseit és a - hivatalosan Moldovához tartozó - szakadár Dnyeszteren-túli terület helyzetét is áttekintették, de következtetéseiket nem részletezték.

A Moldovai Köztársaság tavaly júniusban kötött társulási egyezményt az Európai Unióval, ami Moszkva rosszallását váltotta ki. Az ukrajnai válság kirobbanása nyomán a román és a moldovai hatóságok több ízben kifejezték aggodalmukat, hogy Oroszország - a Krím elcsatolásának mintájára - a hivatalosan Moldovához tartozó, a gyakorlatban önállósult szakadár Dnyeszter-mentét is annektálná, ahol jelenleg is orosz "békefenntartók" csapatok állomásoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: