2020-06-20 14:07:35• hírek • Agerpres/Bede Emőke

Románia 24 megyéjében van jelen az afrikai sertéspestis. Szatmár sem kivétel

Képünk illusztráció. Fotó: pixabay.com
Képünk illusztráció. Fotó: pixabay.com

Huszonnégy megye 150 településén 272 afrikai sertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az elmúlt egy hét alatt tíz új fertőzésgóc jelent meg (Bihar megyében 3, Dâmboviţa megyében 2, Brassó, Dolj, Prahova Brăila, és Fehér megyében egy-egy) és hetet sikerült felszámolni (hatot Teleorman, egyet Brassó megyében). A kórt 3688 vaddisznónál is kimutatták. Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-ei első megjelenése óta országos szinten 15.129 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 440,97 millió lej kártérítést utaltak.


Szatmár megyében is vannak fertőzött gazdaságok

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságtól megtudtuk, a betegség megjelenése óta 253 elhullott vaddisznót találtak a megye területén, melyek közül 199 esetben hozott pozitív eredményt a laborvizsgálat. A vadászterületeken kilőtt 2327 példány közül pedig 78-ról bizonyosodott be, hogy valóban hordozták a fertőzést.


Szatmár megyében jelenleg egy bikszádi, egy erdődhegyi és egy szilágypéri gazdaságban van jelen az afrikai sertéspestis, ugyanakkor egy szaniszlói gazdaságban is észleltek egy gyanús esetet. Az állattól mintát vettek, majd továbbították azt a laboratóriumnak is, az eredmény azonban egyelőre még nem érkezett meg.


Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének. Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Ukrajnában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, és Görögországban is azonosítottak afrikai sertéspestis-gócokat

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: