2011-10-13 09:40:24• hírek • MTI

Román-bolgár kormányülést tartottak

Első együttes kormányülését tartotta meg szerdán Bukarestben a román és a bolgár kabinet, aminek alkalmából gazdasági és védelmi témájú egyezményeket írtak alá a két ország kormányai.

Emil Boc román és Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerdán bejelentette, megállapodás született arról, hogy ezentúl évente sort kerítenek a közös kormányülésre. A két miniszterelnök szerint a gazdasági együttműködés terén kell javítani a kétoldalú kapcsolatokat, ezekben még kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. Az elmúlt két évben ötszörösére nőtt a két ország kereskedelmi forgalma, Románia Bulgária második legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált az Európai Unióban.

A román kormányfő kiemelte, hogy Bukarestnek és Szófiának több kérdésben is közös az álláspontja, például a két ország igazságszolgáltatásának figyelemmel követésére irányuló uniós mechanizmusról, az EU közös agrárpolitikájáról és kohéziós politikájáról, valamint a Fekete-tengeri térséget illetően is egyezik a véleményük.

A két ország igazságszolgáltatását öt éve figyelemmel követi az Európai Bizottság, és évente jelentést készít, amelyben leltározza a reformok terén tett előrelépéseket és hiányosságokat. A két ország az elégtelen igazságszolgáltatási reformok miatt nem válhatott még a schengeni övezet részévé.   

A két ország kormányfője annak a reményének adott hangot, hogy az Európai Tanács október végi ülésén kedvező döntés születik Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Az EU belügyminiszterei szeptemberben nem jutottak közös nevezőre ebben a kérdésben, mivel Hollandia és Finnország nem értett egyet azzal, hogy Románia és Bulgária már az idén csatlakozzon a schengeni övezethez.

Román-bolgár közös kormányülés Bukarestben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: