2011-06-27 15:56:13• hírek • Szatmár.ro

Románból írásbeliztek az érettségizők

A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával folytatódott hétfőn reggel a 2010/2011-es érettségi vizsgasorozat.

Szatmár megyében a 3528 érettségire beiratkozott végzős közül 3288-an, azaz tizenkettedikesek 93,19 százaléka jelent meg a román nyelv- és irodalom vizsgán, az érettségi első írásbeli próbáján.
A diákoknak fél 9-ig kellett elfoglalniuk helyeiket az osztálytermekben, ahova kizárólag személyi igazolványt, kék írószert illetve innivalót vihettek magukkal. A tételek kihúzására reggel kilenckor került sor, ezt követően minden vizsgaközpontban sokszorosították a tételeket.

A sorsolás révén összeállított tétel első részében egy részletet - Mircea Eliade „Nuntă în cer" című művéből - kellett elemezniük a megadott szempontok, kérdések alapján a vizsgázóknak, a második pontban egy Nichita Stănescu idézetet alapul véve kellett 15-20 sorban rövid értekezést írniuk az önismeretről, a vizsgatétel harmadik pontjában pedig legkevesebb két oldalban egy tanult Ion Luca Caragiale, Camil Petrescu vagy Marin Sorescu drámai mű szereplőjének összetételét kellett elemezniük.


Érettségi: románból írtak a diákok
Érettségi: románból írtak a diákok


A dolgozatírásra kijelölt idő lejárta előtt fél órával már szállingóztak ki a diákok a termekből. Sokuk szerint, szerencsés tételt kaptak és nem okozott nehézséget a tételek kidolgozása, viszont voltak olyan diákok is, akik könnyes szemmel léptek ki az iskola kapuján.

Amint azt Brumboiu Marianától, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől megtudtuk, az első írásbelin senkit nem kaptak puskázáson, a hétfői napon minden rendben zajlott a tizenegy vizsgaközpontban.
Az írásbeli vizsgák kedden az anyanyelv próbával folytatódnak, június 29-én és július 1-jén a kötelező, illetve választott szaktantárgyból adnak számot a végzősök. Az eredményeket július 3-án függesztik ki, 5-7-én lehet benyújtani az óvásokat, és 8-án már a végleges eredményeket tudhatják meg a vizsgázók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: