2010-06-28 12:29:12• hírek • Szatmár.ro

Románból érettségiztek a diákok

Többnyire örömtől felvidult diákarcokat láthattunk tegnap délelőtt az érettségi első, román nyelv és irodalom vizsgájáról kitérők körében. A középiskolájukat magyar anyanyelven végzők többsége a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban érettségizett, hiszen itt volt az egyike a tizenegy vizsgaközpontnak. Ide tartoztak a Hám János Iskolaközpont és a Református Gimnázium diákjai is.

Idén az előző évekhez hasonlóan szigorúan veszik és betartatják az érettségire vonatkozó szabályokat. Azok a pedagógusok, akik részt vesznek az érettségi lebonyolításában és törvénysértést követnek el — például megadják a tételek megoldását, kicserélik vagy meghamisítják a dolgozatokat — azokat a Büntetőtörvénykönyv előírásai szerint fogják megbüntetni.

A szigorú szabályok a diákokra is vonatkoznak, hiszen az írásbeli vizsgára ennek megkezdése előtt leghamarabb harminc perccel mehettek be a terembe. Kizárólag tollat és igazolványt vihettek magukkal, tehát minden egyebet, ami a tétel kidolgozásánál segítséget nyújthatott volna, tilos volt bevinni, a táskáikat, füzeteiket, kikapcsolt mobiltelefonjaikat pedig az arra kijelölt termekben kellett leadniuk az írásbeli idejére.

A román nyelv- és irodalom vizsga tételét nyílt sorshúzáson határozták meg, ez alapján sokszorosították a feladatlapokat és osztották szét a Szatmár megyei tizenegy központban is a 3560 érettségizőnek. A sorsolás révén összeállított tétel első részében egy párbeszédet kellett elemezniük a megadott szempontok alapján a vizsgázóknak, a második pontban egy közmondást alapul véve kellett 15-20 sorban rövid értekezést írniuk az emberiségről, a vizsgatétel harmadik pontjában pedig legkevesebb két oldalban egy tanult népmese főhősének fejlődését, karakterének összetételét kellett elemezniük. A tételek kidolgozására három óra állt a rendelkezésükre.

Az első, román nyelv és irodalom írásbelit holnap, azaz kedden reggel az anyanyelv vizsga követi, június 30-án a profilnak megfelelő szakból, július 2-án a választott tárgyból vizsgáznak a diákok. Az eredményeket július 4-én teszik közzé (16.00 óráig), este nyolcig lehet fellebbezéseket benyújtani. Július 6-7-én bírálják el az óvásokat, a végeredményeket július 8-án teszik közzé.

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, érettségi

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, érettségi

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: