2009-06-09 13:39:32• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Román újságok a magyar helyzetről

"Pandora szelencéjét" nyitná fel, ha a Fidesz az európai parlamenti (EP) választási siker után a magyarországi parlamenti választásokat is megnyerné - vélte keddi számában a Cotidianul, míg a román sajtó egy másik része a Jobbik térnyerését tartja veszélyesnek a térség jövőbeni stabilitása szempontjából.

A Cotidianul összefüggésbe hozza cikkében a jelenlegi gazdasági válságot, a Fidesz sikerét és az erdélyiek helyzetét. Szerinte a magyar ellenzéki pártnak a válság közepette sikerült ötvöznie a konzervativizmus és a szociáldemokrácia érvrendszerét, hiszen még a baloldalnál is erőteljesebben hangsúlyozza a baloldali szociálpolitika fontosságát.
A lap szerint ugyanakkor e párt ideológiájának vannak nacionalista összetevői is, elsősorban Orbán Viktor retorikájában. A cikk szerzője szerint ennek következtében - ha a Fidesz kormányzó párt lesz - megnő az esélye annak, hogy a magyar nacionalista csoportok a korábbinál gyakrabban ütközzenek majd a romániai hasonló erőkkel.

A Gandul című napilap Corneliu Vadim Tudort, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökét szólaltatja meg, miután ez a szélsőségesen nacionalista politikai erő meglepően jó eredményt ért el az EP-választásokon. Arra a kérdésre, hogy a PRM miként tud majd együttműködni Brüsszelben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), Tudor azt felelte: számára nem elsősorban az RMDSZ jelenti a problémát, hanem Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke. "Az én szememben ő terrorista" - fogalmaz Tudor.

A PRM elnöke szerint az RMDSZ azért ért el jó eredményt a választásokon, mert a romániai magyarok számára - mivel az RMDSZ-t Tudor "szinte katonai szervezetnek" titulálja - "kötelező" volt megjelenni a szavazáson. A román választópolgárok számára azonban ez fakultatív volt - mondja a PRM elnöke.

Az Evenimentul Zilei rövid körképet ad arról, hogy a különböző országokban teret nyert a szélsőjobboldal. Ezen belül megemlíti a Jobbik sikerét is. Megállapítja: a Jobbik nyíltan beszél az autonómiáról, és védelmébe veszi a legszélsőségesebb véleményeket ebben a témában, ezért - véli a lap - a jövőben veszélyeztetni fogja a térség stabilitását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: