2013-11-23 11:08:41• hírek • MTI

Román újságírók megvédték Tőkés Lászlót

Két román ellenzéki újságíró védelmébe vette Tőkés László európai parlamenti képviselőt pénteken, elítélve azt, hogy az 1989-es kommunistaellenes forradalom hősét meg akarják fosztani a Románia Csillaga érdemrendtől.

A Ion Iliescu és Victor Ponta Romániájában a hóhér visszavonhatja az áldozat kitüntetését című, közösségi portálokon terjedő blogbejegyzésükben Stefan Ciocan és Victor Lungu élesen elítélik, hogy az érdemrend becsületbíróságának tagjaiként olyanok minősítették méltatlannak a volt temesvári lelkészt a kitüntetésre, mint Constatin Degeratu volt vezérkari főnök, akit írásukban az 1989-es kolozsvári sortüzek egyik közvetett felelősének, Ceasusescu elnyomó gépezete kiszolgálójának neveznek.

Az írás szerint a románok most szégyellik, hogy egy magyarnak kellett lángra lobbantania a kommunistaellenes forradalmat, ugyanakkor rámutatnak: 1989-ben nem számított, hogy Tőkés László magyar, akkor románok, magyarok, németek, szerbek egyaránt szolidaritást vállaltak vele.

"Az általa fellobbantott láng Erdély fővárosát is elérte, Kolozsváron pedig egy 'igaz román' lépett a barikádra: Degeratunak hívják, ma már tábornok. De nem a kommunistaellenes tüntetők, hanem a Ceausescu-rendszer védelmezői oldalán. Egyenruhájához a hadsereg által lelőtt kolozsvári fiatalok vére tapad" - írják a szerzők.
Szégyenletesnek nevezik, hogy Degeratu tábornok a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának tagja. "Romániában nem létezik az értékek hierarchiája, minden hazugságra és a végletekig vitt arcátlanságra épül" - állapítják meg keserűen az írás szerzői.

Stefan Ciocan a Glasul Hunedoarei (Hunyad hangja) regionális lap újságírója, a jobboldali Romania Libera tudósítója. Victor Lungu kolozsvári publicista, a Traian Basescu államfő által nyáron kezdeményezett Népi Mozgalom egyik kolozsvári alapító tagja, egy az 1989-es kolozsvári sortüzekről készült dokumentumkötet szerzője.

A Catavencii című szatirikus portálon Patrick Andre de Hillerin pénteken közzétett írásában úgy vélekedett: Ceausescu politikai rendőrsége, a hírhedt Securitate sosem bocsátotta meg Tőkésnek a forradalomban játszott szerepét, és egykori embereit ma is fűti a bosszúvágy. A szerző szerint ők befolyásolhatták Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a kitüntetés visszavonását kezdeményezze.

Tőkés nem a románságáért kapott elismerést, hanem - teljesen megérdemelten - forradalmi szerepéért, úgyhogy ostobaság lenne azt magyarságáért visszavonni tőle - mutatott rá a Catavencii vezércikkírója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: