2011-04-13 08:43:40• hírek • MTI

Román újhullámos film a TItanic Fesztiválon

A határok értelmetlenségéről mesél a román magyar koprodukcióban készült Morgen című filmdráma, melynek magyar társproducere, Angelusz Iván a Titanic Filmfesztiválon tartott vetítés alkalmából beszélt a film születéséről az MTI-nek.

"A Morgen olyan dráma, amely nagyon jól illik abba a filmes miliőbe, amely a kortárs román újhullám jellemzője. A rendező, Marian Crisan sajátos, kedves hangulatú filmet forgatott" - mondta a Katapult Film producere.
Crisan keserédes történetében két kultúra találkozik. Ám míg a nyelvi és kulturális korlátokat egykettőre lebontja az emberi szolidaritás, az adminisztrációs határok áttörhetetlenül magasodnak a kisemberek fölé. Nelu, a határ mentén élő román biztonsági őr (Hatházi András remek alakításában), szenvedélyes horgász, aki egy pecázás alkalmával belebotlik egy török illegális határátlépőbe. Behran (Yilmaz Yalcin) a családjához igyekezne Németországba, de nincsenek papírjai. A magának való Nelu és a kétségbeesett Behran egy szót sem ért egymás beszédéből, mégis megértik egymást. Nelu befogadja házába, és több tervet kieszel, hogy átjuttassa a román-magyar határon, amelyen még a kifogott halat sem engedik át igazolások nélkül, ám mind kudarcba fúl. Végül tudván, hogy mit kockáztat, a saját kezébe veszi a dolgot.

Mint Angelusz Iván felidézte: a 2008-as Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes mezőnyében a legjobb kilenc alkotás között együtt versenyzett az Arany Pálmáért a Katapultfim produkciója, Erdélyi Dániel 411-Z című rövidfilmje és Marian Crisan Megatronja. Végül a Megatron nyerte el cannes-i Arany Pálmát, ám a kapcsolat megmaradt. A nagyszalontai rendező Erdélyin keresztül kereste meg a Katapultfilmet, hogy segítsenek a Morgen megvalósításában.

"Egy aranypálmás rendezővel dolgozhattam együtt a számomra kedves alföldi vidéken és első ízben román koprodukciós partnerekkel" - sorolta a Angelusz Iván, hogy miért fogadta el a felkérést. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy maga is a környékről, Gyuláról származik, és először életében a közeli Szalontán volt külföldön.
A filmet nagyjából 30 nap alatt a Bihar megyei határtérségben, Nagyszalonta környékén forgatták, emellett néhány jelenetet Magyarországon, Sarkadon vettek fel. A Katapultfilm a produkció teljes - kép, hang és zenei - utómunkáját végezte - ismertette a producer.

"Kiváló volt az együttműködés, jó volt a román partnerekkel együtt forgatni, meggyorsította a munkát a román filmkészítésre jellemző természetes egyszerűség. Sajátos képi világot alakítanak ki: sok nagytotállal kevés közelivel dolgoznak, tehát sokkal gyorsabban lehetett a jelenetekkel haladni" - magyarázta.
A témaválasztás sem volt idegen számára, korábban - mint mondta - "csekély mértékben részt vett" Muhi András és Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmjének elkészítésében, és akkoriban nagyon foglalkoztatta az illegális migráció kérdése. "Különleges íze van annak, hogy még Magyarországra átlépni is ilyen nagy dolognak számít egy román területről" - utalt a Morgen történetére.

Mint mondta a film születése során nagyon jó kapcsolat alakult ki a további társproducerekkel. Megbecsüléssel említette meg többek között Marianne Slot, a Morgen francia koproducerének nevét, aki a dán dogmafilmes Lars von Trier munkáinak állandó produkciós partnere. A producer elárulta, hogy már folynak a tárgyalások a Morgan magyarországi forgalmazásáról. A tavaly nyár óta több nemzetközi filmfesztiválon bemutatott játékfilmet a Titanic keretében kétszer láthatta a budapesti fesztiválközönség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: