2017-04-06 13:51:32• hírek • Agerpres.ro

Román természetvédelem: kihaltak a védett élőlények a védett területről!

Racoviţă keléje
Racoviţă keléje

A Püspökfürdőn (Băile1 Mai) található Pece patak természeti rezervátumból kihalt az a három faj, amelyek miatt védett területté nyilvánították ezt a Natura 2000-es területet - derült ki a Bihar megyei tanács kutatásaiból.

"A Pece rezervátumban a hévízi tartalékok nagyon elapadtak. Természetes élőhelyén egyik faj sem található már meg azok közül, amelyek miatt Natura 2000-es védett területté nyilvánították - vagyis a hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus var. thermalis), a bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) nevű termálvízi csigafaj és a Racoviţă keléje elnevezésű halfaj (Scardinius erytrophthalmus racovitzai)" - magyarázta Aurelia Dumiter, az Econatura projekt vezetője. Dumiter hozzátette, jelenleg laboratóriumi körülmények között tenyésztik a fajokat, de visszatelepítési esélyeik nagyon alacsonyak.

A hévízi tündérrózsát vissza lehetne telepíteni, ha megnő a vízszint, a Racoviţă keléje visszatelepítésének is lenne esélye, ha helyreáll az ökoszisztéma, a bordás homorcsa azonban mesterséges körülmények között nem szaporodik, a néhány megmaradt példány kihalóban van - mutatott rá Dumiter.



A Bihar megyei tanács Econatura projektjének célja az ökoszisztémára hatást gyakorló tényezők felkutatása és a biodiverzitás felmérése volt a nyolc természetvédelmi területen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: