2010-07-26 16:16:19• hírek • MTI

Román sajtó: elbeszélt egymás mellett Tőkés és Basescu

Két különböző nyelvet beszél Traian Basescu román államfő és Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke, akik "a süketek párbeszédét folytatták" Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében tartott előadásukban - írta hétfőn a Romania libera című román napilap.

A román lapok főleg Traian Basescu és Tőkés László kijelentései tükrében tudósítottak a szombati tusványosi előadásokról, amelyeket a román államfő, az EP alelnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tartott. A Romania libera szerint miközben Traian Basescu helyi és nem etnikai autonómia létrehozásának szükségességéről beszélt, Tőkés továbbra is "a koszovói modellt szorgalmazta".

A napilap állandó külső munkatársa, Ovidiu Pecican kolozsvári történész kommentárjában elmarasztalja Orbánt, Basescut és Tőkést amiatt, hogy Székelyföldet helyi Koszovóvá akarják változtatni. A történész szerint mindhárom politikus számára politikai hasznot hoz "ennek a szörnynek a kiásása". A szerző szerint ugyanis Basescu így megvédhetné az egységes Románia gondolatát, elterelve a figyelmet a román kormányzat kevésbé hatékony válságkezeléséről.

A Gandul és a Jurnalul National című napilapok tudósításaikban egyaránt azt a gondolatot emelték ki, hogy Tőkés "cseremegállapodást" ajánlott Basescunak. Emlékeztetette ugyanis a román államfőt, hogy a romániai magyarok szavazatai döntő mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy ismét Románia államelnökévé válhatott, ezért azt kérte Basescutól, támogassa a romániai magyar autonómiatörekvéseket. A Gandul című napilap kommentárjának szerzője szerint Orbán józan, a jelenbe és nem a múltba gyökerező előadást tartott Tusnádfürdőn.


A román sajtó szerint elbeszéltek egymás mellett
A román sajtó szerint elbeszéltek egymás mellett


Az Adevarul című napilap is külön véleménycikket szán a hétvégi eseménynek. A szerző szerint a románok továbbra is aggódnak amiatt, hogy a három székelyföldi megye ugyanabban a gazdasági fejlesztési régióban kaphat helyet. Ez a félelem pedig megakadályozza a román politikai elitet, hogy nyílt vitát kezdeményezzen a románok regionális identitásáról, így a romániai gazdasági fejlesztési régiók továbbra sem fognak hatékonyan működni - olvasható az Adevarulban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: