2009-06-25 16:21:56• hírek • Parajdi Andrea

Román összefogás a magyar utcanevek ellen

Egyelőre nem fordítják le magyar nyelvre Szatmárnémeti utcaneveit- ugyanis a PD-L, PSD és PNL pártok tanácsosai nemmel szavaztak a kérdést illetően. Az RMDSZ úgy véli, ez a hozzáállás azt bizonyítja, hogy amikor Szatmárnémeti városára a multikulturalitás jelzőt öltjük, üres szlogenekkel dobálózunk.

A városi tanács június 25-i ülésén napirenden szerepelt az a határozattervezet, amelyet RMDSZ-es tanácsosok a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésére dolgoztak ki. Az előterjesztés felolvasását követően Godinca Dumitru demokrata liberális tanácsos felvázolta a pártja ellenvétéseit. Elmondta: a törvény valóban előírja, hogy minden olyan településen, ahol 20% fölötti lélekszámmal van jelen egy nemzeti kisebbség, ott több nyelvű kiírásokat kell alkalmazni. Ez a rendelkezés a helységnevek kiírásakor, különböző intézmények megnevezésekor, illetve közérdekű információk kifüggesztésekor érvényes.

„Mivel a törvény bennünket erre nem kötelez, nem értjük, hogy miért hasznos ez az intézkedés a szatmárnémetiek számára, sőt, véleményünk szerint csak bonyolítja a helyzetet, ha hivatalosan is használni kezdjük a magyar neveket. Leszögezhetem a PD-L határozottan nemmel fog szavazni" - mondták a nemzeti öntudattól túlfűtött román politikusok, akiket a magyar kisebbség érdekei még látszólagosan sem foglalkoztatták.

Túros Lóránd tanácsos kihangsúlyozta, ez az előterjesztés azt a célt szolgálja, hogy a helyi magyarok a jelenleginél jobban érezzék, hogy Szatmárnémeti az övéké is, és saját anyanyelvükön használhassák legalább azokat az utcaneveket, amelyeknek van magyar megfelelőjük. Elmondta, a kétnyelvű kiírás nem von maga után semmilyen hivatalos alkalmazást, a magyar neveket csak a lakosság használja majd. „Aki most nemet mond, az nem csak az RMDSZ-t támadja, hanem nemmel szavaz a különböző nemzetiségek jó együttélésére és Szatmárnémeti multikulturalitására is" - foglaltak állást az RMDSZ tanácsosai.

A PD-L ellenállása kérdéseket vetett fel, hiszen nemrégiben, amikor a Megyei Tanács pénzt akart elkülöníteni azoknak a településeknek, amelyek nem kaptak költségvetés-kiegészítést a kormánytól, vagyis az RMDSZ, a PNL, az MPP és a független jelöltek által vezetett önkormányzatoknak, a megye demokrata liberális tanácsosai akkor is kőkeményen tiltakoztak - hívta fel a figyelmet Nagy Szabolcs RMDSZ-es tanácsos a másodjára előforduló, kisebbségek ellen irányuló, pejoratív megnyilvánulásra.

A PD-L továbbra is kötötte az ebet a karóhoz, míg a PSD és a PNL tanácsosai a kérdés elnapolását szorgalmazták, mondván érdemes lenne erre vonatkozó közvitát szervezni, amely ugyebár rosszul is végződhet ha a magyarok nem jelennek meg túlnyomó többséggel. Végül amikor név szerinti szavazásra kerül sor az RMDSZ tagjain kívül, a magyarellenes magatartás egyértelmű jeleként, minden román tanácsos nemmel voksolt. A határozattervezet ezzel a felállással - 11 mellett és 11 ellen vokssal - „döntetlent kapott", vagyis nem lett elfogadva.

Kereskényi Gábor alpolgármester a szavazás végeredményéhez annyit fűzött hozzá, hogy a RMDSZ frakció egyáltalán nincs meglepődve. - Bebizonyosodott, hogy a multikulturalitás Szatmárnémetiben csak egy üres, jólhangzó szlogen, amely a román pártok értékrendjéből teljesen hiányzik. Mindenki biztosra veheti, hogy 2012-ig, amíg érvényes a mandátumunk, ez a tervezet elfogadásra kerül - jelentette ki határozottan Kereskényi.


Az RMDSZ tanácsosainak érvei süket fülekre találtak
Az RMDSZ tanácsosainak érvei süket fülekre találtak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: