2010-05-03 13:31:11• hírek • MTI/AP

Román nyertes az operaversenyen

Szonja Joncseva bolgár szoprán és Stefan Pop román tenor nyerte el idén a fiatal tehetségek számára Placido Domingo által alapított és levezényelt Operalia énekverseny fődíjait.

A milánói Scalában megrendezett egyhetes, nagy presztízsű versenyben való részvétel önmagában véve is komoly lökést adhat a negyven induló operakarrierjének. "Győznek vagy veszítenek, ha hazatérnek elmondhatják, hogy a La Scalában énekeltek" - hangsúlyozta Domingo, aki éppen most ünnepelte a híres milánói operában töltött negyvenedik évét.

A 23 éves Pop Romániában végezte zenei tanulmányait. Nemzetközi színpadon a római operában debütált a Traviata Alfredójaként. Mint mondta, mindig is a Scalában akart énekelni, és álmában sem gondolta volna, hogy nyerhet. "Nem hiszem el, hogy ekkora szerencsém volt. Ez ma az operaénekesek legnagyobb álma" - lelkendezett a 28 esztendős Joncseva, aki Bulgáriában, majd a genfi zenei konzervatóriumban képezte hangját. Énekelt már a New York-i Lincoln Centerben, a londoni Barbican Hallban és a frankfurti Alte Operben is.

Az operaversenyt 1993-ban rendezték meg először, hogy 18 és 30 év közötti fiatal énekeseknek lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra. A megmérettetésre minden évben más városban kerül sor: tavaly Pécs és Budapest adott otthont a versenynek, s az idén először tartották Olaszországban. Az Operalia korábbi nyertesei között volt Erwin Schrott basszbariton és Maija Kovalevszka szoprán is. Az öt évvel ezelőtti győztes, Arthuro Chacon-Cruz pedig nyomban szerződést kapott a Cyrano de Bergeracra, amelyben magával Domingóval énekelhetett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: