2019-08-02 09:06:50• hírek • Szatmár.ro

Román nyelvtáborban jártak a Hám János Líceum diákjai

"2019. július 22-26. között, az utóbbi évekhez hasonlóan megrendezésre került a Hám János Római-Katolikus Teológiai Líceum román nyelvtábora" - az alábbiakban Pallai Villő és Gádoros Kata VI. osztályos diákok beszámolóját közöljük.

Mint mindig, a tábor célja idén is az volt, hogy segítsen a gyermekeknek a hétköznapi román nyelv elsajátításában, a tanterv korlátaitól teljesen függetlenül. Dicső Anikó, Kaitar Roxana, Pop Bogdana tanárnőknek, valamint Szabó Tamás tanár úrnak hála remekül éreztük magukat a nagyszokondi táborban. Hétfőn reggel 11 órakor indultunk. Dél körül már meg is érkeztünk, a táborhelyen meleg ebéddel vártak minket. Szobáink elfoglalása után mozogtunk egy kicsit, staféta után pedig választhattunk méta, zsinórlabda, tollaslabda és foci közül. A délután hamar el is telt, majd jöhetett a vacsora. Evés után szabadfoglalkozás következett, később pedig durmoltunk egy jót.



Másnap egy kiadós reggelit követően megkezdődtek a román nyelvű foglalkozások. Három csapatba osztottak minket, majd csapatonként különböző játékos feladatok segítségével mérhettük össze kreativitásunkat és román tudásunkat. Feladatlapokat, keresztrejtvényt oldottunk, beszélgettünk, ismerkedtünk. Ezek a foglalkozások egyáltalán nem hasonlítottak egy megszokott tanórára, hiszen nem kaptunk jegyeket, nem féltünk attól, hogy valamit elrontunk. Ezután megebédeltünk, amit csendespihenő követett, majd délután újra a sportpályán találtuk magunkat, ahol kezdetét vette a focibajnokság. Eközben a lányok tollasoztak és zsinórlabdáztak. Este jól esett - no nem az eső, hanem a vacsora.



A szerdai és csütörtöki nap különlegesebb volt. Szerda délelőtt lehetőségünk volt egy vidám román dalt megtanulni a nyári vakációról, amit a másnapi tábortűznél mindenki lelkesen énekelt. Délután az erdőbe indultunk sétálni és fát gyűjteni. A két órás túra után a helyi kisboltba mentünk, ahonnan feltöltöttük nasi készletünket.
 

Csütörtökön román foglalkozásnál újra csapatokra oszlottunk. Különleges feladatot kaptunk: képregényt kellet készítenünk. A munkára két óránk volt. A képregényét minden csapat be kellett mutassa a táborlakók előtt. Délután pólót festettünk különböző technikákat alkalmazva, melyben nagy segítségünkre volt Lieb Andrea óvónő. Este tábortüzet raktunk és zenei aláfestéssel mályvacukrot sütöttünk. Mindenki örömére a villanyoltás is később volt.



A tábor utolsó napján, pénteken, újabb csapatokat választva román nyelvű élménybeszámoló írásához kezdtünk. A fogalmazások felolvasását követően mindenki oklevélben részesült a táborban kifejtett tevékenységeiért. Ebéd után rendet raktunk szobáinkban, összecsomagoltunk, majd kis késéssel megérkezett a buszunk. A szatmárnémeti Székesegyház előtt szüleink vártak ránk. Nagyon hálásak vagyunk a tanároknak, és a többi szervezőnek, amiért egy ilyen csodálatos, élményekkel teli hetet tölthettünk el és szinte észrevétlenül tanulhattuk a román nyelvet. 


 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: