2005-08-08 09:56:10• hírek • Szatmar.ro

Román mobiltelefon-piac

Berobbant az életünkbe a mobiltelefon - PrivátProfit.ro elemzés
Tíz éve még csak néhány országban volt ismert az a kommunikációs eszköz, amelyet GSM-rendszerű mobiltelefonnak hívnak. Ma már a harmadik és negyedik generációjú mobilokról beszélünk, s világszerte a használók száma már meghaladta az 1,25 milliárdot, vagyis minden negyedik földlakó birtokol vezeték nélküli kommunikációs eszközt. Európában már 100 százalék közelébe került a mobiltelefon-penetráció, vagyis szinte minden lakosra jut egy mobiltelefon. Európán belül ez a mutató Norvégiában a legnagyobb, de a térségben Észtország, Szlovénia és Csehország is az átlagos európai szint fölé került. Magyarországon is 80 százalék fölötti penetrációról beszélnek, sőt Bulgáriában is a lakosság több mint 60 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. Románia ebből a szempontból a térség egyik legelmaradottabb állama, de éppen ezért nagy a fejlődési potenciál is. A román mobilpiac azonban nagyon dinamikusan fejlődik: a tavalyi évben is 45 százalékot meghaladó volt a bővülési ráta. A 2005 júniusában az 50 százalékot túllépő penetráció az év végére a becslések szerint eléri a 60 százalékot, s 2007-2008-ra pedig a 80 százalékot.
Négy szolgáltató van jelen a román mobilpiacon: a két nagy mobiltelefon-társaság, a brit Vodafone tulajdonában levő Mobifon és az Orange bár 1800-as licensszel is rendelkeznek a 900 megahertzes frekvencián szolgáltatnak, a Cosmorom egyelőre kevés sikerrel az 1800 MHz-s piacot célozta meg, míg a Zapp egyelőre maradt a több országban már elavultnak számító 450 MHz-es frekvencián, ám a CDMA rendszernek köszönhetően a mobiltelefonos adatátvitelben kifejezetten jó eredményeket mutathat fel, s ezzel az üzleti szférában ér el jobb eredményeket.

A romániai mobiltelefonos piacon a tavalyig fej-fej mellett haladó Orange és Connex versenyében némi előnyre tett szert a francia szolgáltató. A Connex-rendszert működtető Mobifonnal szemben, amely éppen most jelentette be, hogy 5,2 millióra bővül ügyfeleinek száma, az Orange június végén már 5,72 millió klienssel rendelkezett. Az Orange ügyfélköre az elmúlt egy évben 44,6 százalékkal bővült, míg a Connexé csak 28 százalékkal. A piacbővülés lemérhető az Orange eredményeiben is: az első félévi árbevétel 388 millió eurót tett ki, 44,8 százalékkal többet, mint 2004 első hat hónapjában.
A mobiltelefonpiac másik két szereplője viszonylag alacsony részesedést mutathat fel: a Zapp mintegy 280 ezer ügyféllel, a Cosmorom pedig 88 ezer ügyféllel rendelkezik. Romániában a mobiltelefon-penetráció 2005 első felében haladta meg az 50 százalékot, s jelenleg a felhasználók számát mintegy 11,29 millióra becsülik. Az Orange piaci részesedése jelenleg mintegy 50,6 százalék, a Connexé 46,1 százalék, míg a Zapp 2,5 százalékot és a Cosmorom pedig 0,8 százalékot mutathat fel.
Ami az ügyfélkör és a telefonhasználata összetételét illeti itt csak a Connex hozott nyilvánosságra adatokat: a Mobifon ügyfeleinek 35 százaléka rendelkezik előfizetéssel, 65 százalékuk feltölthető kártyát birtokol. Az elmúlt 12 hónapban egy ügyfél átlagosan 167 dollárt fizetet ki a szolgáltatónak: a feltölthető kártyák tulajdonosai lényegesen kevesebbet, 67 dollárt, míg az előfizetéses kliensek 330 dollárt. Ez azért is jó eredmény, mert Németországban egy Vodafone-előfizető egy év alatt 295 eurót, Olaszországban 360 eurót, Spanyolországban pedig 421 eurót költ (privatprofit.ro).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: