2010-09-28 12:47:58• hírek • Garzó Ferenc/MTI, ÚMSZ

Blaga lemondását kommentálja a sajtó

Vasile Blaga belügyminiszter lemondásával a román kormányból távozott a Traian Basescuval dacolni képes utolsó személy, ezáltal a kabinet irányítása most már teljes mértékben az államfő kezébe került - így értékelik szinte egyöntetűen a keddi román lapok a tárca élén történt változást.

A Ziarul Financiar és az Adevarul felhívja a figyelmet arra, hogy nem egyszerű minisztercsere, hanem a belpolitikai erőviszonyok részleges átrendeződése történt meg. Bár Blaga a közvélemény előtt azzal indokolta leköszönését, hogy a megszorító intézkedések ellen tiltakozó rendőrök múlt heti felvonulása nyomán Basescu államfő lemondott a személyi védelmét érintő rendőrségi szolgálatról, a kommentárok szerint ezt a "lelépést" maga az államfő kényszerítette ki.

Felhívják a figyelmet, hogy a távozó miniszter a nagyobbik kormánypárton - a Demokrata Liberális Párton (PD-L) - belül a régi gárda, a "kemény mag" egyik képviselője. Vasile Blaga, akárcsak Adriean Videanu volt gazdasági és Radu Berceanu volt szállítási miniszter a Basescu párton belüli irányvonalával szembenálló "BVB-triumvirátust" alkotják (a vezetéknevek kezdőbetűiből). Ez utóbbi kettő a néhány héttel ezelőtti kormányátalakítás alkalmával állítólag Basescu sugallatára volt kénytelen leköszönni a kormányban betöltött tisztségéről, most viszont Blaga is követte őket.

A Romania libera, a Jurnalul National, a Gandul egyaránt úgy látja, hogy az új tárcavezető, Traian Igas az államfőhöz "lojális" gárdához tartozik. Egyöntetű a lapok véleménye, hogy Blaga nagy tekintélyű és befolyású személy, aki ugyan nem karizmatikus figura, de európai formátumú politikus. Egy időben nagyon jó viszonyban volt Basescuval, rendkívül nagy segítségére volt első elnöki mandátumának megnyerésében, szívóssága miatt a "bulldog" ragadványnévvel illettek.

Az utóbbi időben egyébként érezhető, hogy  a PD-L-n belüli harcok alaposan gyengítették a kormánykoalíció egészének az erejét a parlamentben. Korábban a sajtó már többször írt arról, hogy Basescu már nem rendelkezik "megfellebbezhetetlen" hatalommal, a párt felett, egyre inkább a BVB-csoport határozza meg az irányvonalat. A PD-L berkeiben a Basescuhoz hű szárny legfőbb képviselője állítólag Elena Udrea régiófejlesztési és turisztikai miniszter. A keddi lapok emlékeztetnek arra, hogy Blagának az utóbbi időben több nézeteltérése is volt a miniszter asszonnyal.

Blaga lemondásával a koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem értett egyet. Markó Béla, a szövetség elnöke a belügyminiszter lemondása után tartott koalíciós tanácskozáson jelezte, hogy a Schengen-övezethez való jövő márciusi csatlakozást veszélyeztetheti a tárca élén történő vezetőváltás. "Vasile Blaga hatékony miniszternek bizonyult. A döntés végső soron a kormányfőé, de nekünk sem mindegy, hogy a belügy hogy működik, és ki van annak élén" - fogalmazott Markó.

A koalíciós tanácskozáson részt vevő Borbély László környezetvédelmi miniszter a bukaresti Új Magyar Szónak megerősítette: az RMDSZ megpróbálta meggyőzni Blagát, álljon el szándékától. "Jól végezte dolgát, és nem láttuk indokoltnak a lemondását" - magyarázta Borbély.


Vasile Blaga
Vasile Blaga


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: