2015-11-05 14:07:46• hírek • MTI

Román lapok: ideje, hogy az államfő végre munkához lásson

Ideje, hogy a legnagyobb legitimitást élvező román politikus, Klaus Iohannis államfő színre lépjen és kezdeményező szerepet vállaljon a tömegdemonstrációk és a kormány lemondása nyomán instabillá vált politikai helyzetben - írták egybehangzóan a csütörtöki román lapok.

A liberális hátterű Adevarul című lap cikkírója, Mircea Morariu elemzése címében is azt hangsúlyozta: "Ideje, hogy Iohannis úr végre munkához lásson". Mint kifejti, Iohannis már a bukaresti tűzvész utáni napokban megpróbált rámozdulni a társadalmi elégedetlenségre, és megpróbált kívülállóként feltűnni, mintha ő maga nem lenne része annak a politikustársadalomnak, amely ellen a demonstrálók fellázadtak. Az elnök viszont meglehetősen későn és "szerencsétlenül" reagált Victor Ponta miniszterelnök lemondására, holott a tüntetők valóban egy másféle politizálást várnak tőle, ahogyan azt a tavalyi elnökválasztási kampányában ígérte nekik  - írta az Adevarul szerzője.

A jobboldali Romania Liberában Sabina Fati a "Gyilkosok lelépnek - csak azért, hogy visszatérhessenek" címmel azt fejtegeti, hogy a haszonleső politikusok mindig visszatérnek, még ha nevet is változtatnak. A szerző szerint Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnöke számára jó ürügy volt a népharag Victor Ponta eltávolítására, és a párt régi, bevált módszerével, a kádercserével próbálja leszerelni az elégedetlenséget, hogy aztán minden maradjon a régiben.

A Traian Basescu volt államfőhöz közel álló Evenimentul Zileiben Dan Andronic a Ponta-kabinet lemondásához vezető demonstrációt a szociáldemokratákat hatalomra segítő 2012-es tüntetéssorozattal hasonlítja össze, amely a jobbközép Boc-kormány bukásához vezetett. A szerző szerint míg Emil Boc kormánya a gazdasági válság idején lefaragta a közalkalmazotti béreket, Ponta "bátor" gazdasági intézkedéseket hozott - adócsökkentésről, a minimálbér emeléséről döntött - az eredmény ugyanaz volt. A szerző szerint ennek az a magyarázata, hogy a "nagy pártokat kis emberek" vezetik, és az egyedüli stabilitási tényező, a legnagyobb választói legitimitású Klaus Iohannis államfő sem képes valóra váltani a hozzá fűzött reményeket, hezitálásával, "dadogásával" okoz csalódást választóinak.

A Hotnews.ro jobboldali hírportálon Dan Tapalaga úgy vélte, Ponta úgy vonult ki a politika színpadáról, ahogy plágium-ügye és korrupciós botránya alapján megérdemelte: az utca haragja zavarta el. A szerző szerint Klaus Iohannisnak most fel kell hagynia a "kívülálló elnök" szereppel, mert a következő kormányfő kinevezésén már az ő aláírása fog szerepelni. Nem menekülhet többé a felelősség elől, komolyan kell vennie alkotmányos szerepét, különben azoknak a levitézlett politikusoknak a bűnrészesévé válik, akik ellen a románok fellázadtak - vélte a cikkíró.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: