2010-08-26 09:05:52• hírek • MTI/AFP/Reuters

Román küldöttek kezdtek tárgyalást

Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán azt kérte minisztereitől, hogy a romák ügyében ahol lehet, használjanak békülékeny, a lépéseket megmagyarázó hangnemet, a gyakran alaptalan és túlzó kritikákkal szemben viszont határozottan lépjenek fel.

Közben Franciaországban tárgyalásokat kezdett a romaügyi, illetve a közbiztonságért felelős román államtitkár. Valentin Mocanu és Dan Valentin Fatuloui szerdán és csütörtökön folytat megbeszéléseket a francia kormány tagjaival a romák kiutasításával kapcsolatban. A román küldöttek elsőként Brice Hortefeux belügyminiszterrel, Eric Besson bevándorlásügyi és Pierre Lellouche Európa-ügyi miniszterrel találkoztak.

Franciaország szerdán arra kérte az Európai Bizottságot, hogy szólítsa fel Romániát: szorítsa gátak közé a romák kivándorlását. Párizs jelezte: ha ezt Bukarest nem teljesíti, akár az is szóba jöhet, hogy megakadályozzák Románia belépését a schengeni övezetbe.

A 2007 óta EU-tag Románia és Bulgária várhatóan 2011-ben csatlakozik a schengeni övezethez, amely lehetővé teszi majd állampolgáraik számára a tagállamok közötti teljes mozgásszabadságot.
Eric Besson szerdán elmondta, hogy az év eleje óta több mint nyolcezer román és bolgár cigányt utasítottak ki Franciaországból. Összesen mintegy 15 ezer, keletről érkezett roma él a nyugat-európai országban, ahol élvezhetik az Európai Unión belüli mozgásszabadság minden előnyét. Azonban három hónap után, ha nincs normális lakhelyük és bevételi forrásuk, immár illegális bevándorlóvá válnak, s kitoloncolhatják őket.

Sarkozy az elmúlt hetekben többször is megvédte a romák kiutasítására vonatkozó döntését a nemzetközi közösségből érkező támadásokkal szemben, és kiemelte, hogy a cigányok kivándorlása Romániából európai szintű problémává vált.
Az elnök júliusban indította meg a küzdelmet az illegális romatelepek felszámolásáért, s a kormány azóta több mint 600 - többségében romániai - cigányt küldött haza.

A kritikusoknak nem tetszik, ahogy Párizs kezeli a kialakult helyzetet, és szerintük Sarkozy arra használja fel az egész ügyet, hogy hanyatló népszerűségét növelje a 2012-es választások előtt, valamint elterelje a figyelmet a nyugdíjkorhatár emelésére és az állami kiadások csökkentésére vonatkozó terveiről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: